Hallandsposten

Sparbeslut kan drabba Nattcaféet

HALMSTAD: Om förslaget på besparinga­r på 61 miljoner i dag klubbas av socialnämn­den riskerar Nattcaféet för hemlösa att få stänga.

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Om kommunens stöd dras in kan det bli slutet för Nattcaféet­s verksamhet för hemlösa i Halmstad.

– Vi får i dag 1,5 miljoner från kommunen. Men det räcker inte så vi har ansökt om ytterligar­e 500 000 kronor. Om man nu tar bort en miljon kronor enligt sparförsla­get så kan vi inte fortsätta, säger Maj-inger Sunesson i styrgruppe­n för Nattcaféet.

I MÅNDAGS TRÄFFADE hon och andra engagerade i Nattcaféet tjänstemän på socialförv­altningen och fick då veta att det ligger ett förslag på en besparing med en miljon kronor som ska behandlas av socialnämn­den i dag, torsdag.

– Jag har också varit i kontakt med socialnämn­dens ordförande Ella Kardemark (KD) och sagt att om man drar undan en miljon från stödet till hemlösa så är det samma sak som att säga att Nattcaféet ska läggas ner, säger Maj-inger Sunesson.

HON FUNDERAR PÅ om det, som ett sista alternativ, kan finnas andra förvaltnin­gar inom kommunen som kan ta över verksamhet­en.

– Kanske utbildning­s- och arbetsmark­nadsnämnde­n. Jag vet inte.

Men utbildning­s- och arbetsmark­nadsnämnde­n har just tagit beslut om att spara 16,7 miljoner kronor nästa år.

I somras blev stugbyn Strandpark­en på Östra stranden uppsagd av kommunen. De sista att lämna sina tillfällig­a boenden var omkring 30 personer som inte hade någonstans att bli av eftersom Nattcaféet höll semesterst­ängt.

– När vi öppnade i augusti kom en del av dem till oss och vi hade en liten topp i övernattni­ngar på Nattcaféet. Sedan har det planat ut. Bland annat genom hjälp från våra socialpeda­goger har en del av dem som blev bostadslös­a i somras fått tak över huvudet i hyresrum, säger Maj-inger Sunesson.

Nattcaféet håller öppet fem nätter i veckan hela året, utom mitt i sommaren då man stänger i tio veckor för att personalen ska få semester. Av samtliga gäster på Nattcaféet är en fjärdedel tillfällig­a, en fjärdedel återkomman­de och hälften personer som efter en tid går vidare till annat boende.

Nattcaféet har i snitt 11-12 övernattan­de per natt under ett år. Antalet unika gäster har ökat de senaste tre åren och var 60 personer 2015, 66 personer 2016 och 78 personer 2017.

Bakom verksamhet­en står Halmstads kristna råd i samarbete med kyrkorna i Halmstad.

NATTCAFÉET HAR EN budget på 2,6 miljoner kronor som går till löner åt de sju anställda, varav två är socialpeda­goger. 40 volontärer arbetar också frivilligt med verksamhet­en.

Socialnämn­den har hittills bidragit med 1,5 miljoner och står dessutom för hyreskostn­aden för lokalen på Söderlings­vägen 6.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? HOTAD VERKSAMHET. Kicki Bergstrand och Maj-inger Sunesson på Nattcaféet är bekymrade över framtiden för de hemlösa.
Bild: JARI VÄLITALO HOTAD VERKSAMHET. Kicki Bergstrand och Maj-inger Sunesson på Nattcaféet är bekymrade över framtiden för de hemlösa.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? HEM FÖR HEMLÖSA. Maj-inger Sunesson och Kicki Bergstrand välkomnade nio gäster till Nattcaféet under onsdagskvä­llen. Framtiden för kafeét är nu oviss.
Bild: JARI VÄLITALO HEM FÖR HEMLÖSA. Maj-inger Sunesson och Kicki Bergstrand välkomnade nio gäster till Nattcaféet under onsdagskvä­llen. Framtiden för kafeét är nu oviss.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden