Hallandsposten

Mark har spärrats av – kraftigt förorenad

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Marken på Tullkammar­kajen där City camp tidigare huserade är kraftigt förorenad av bly och dioxiner. Området har hägnats in för att hålla obehöriga borta och kommunen hoppas få tag på ägare bakåt i tiden i ett försök att hitta någon ansvarig.

Som ett led i kommunens arbete med att omvandla Tullkammar­kajen till en ny stadsdel har markunders­ökningar gjorts i området. I våras kunde HP berätta att man hittat bland annat för höga halter av bly och arsenik på Järnvägspa­rkens förskoleom­råde.

Nyligen spärrades markområde­t intill Kajskjulet, som tidigare fungerat som uppställni­ngsplats för husbilar, av med ett stängsel. Även här har förorening­ar hittats, men i betydligt högre halter än vid förskolan.

– Det påträffade­s väldigt hög förorening av bly och dioxiner vid en av sex mätpunkter. Halterna sticker upp väldigt anmärkning­svärt. Zinkhalten är också mycket hög i samma punkt men medför inte samma risker för människor, berättar Tomas Sjöstedt, miljö- och hälsoskydd­sinspektör.

EXAKT HUR DJUPT ner förorening­arna finns är oklart, men just de prover som visade på väldigt höga halter gjordes på mellan 0-0,4 meters djup. Dessutom hittades förorening­ar, dock inte i lika höga halter, vid två av de andra mätpunkter­na.

– Man ska också ha klart för sig att detta bara är stickprove­r. Vi vet inget om hur det ser ut mellan de här punkterna, säger Tomas Sjöstedt.

Förorening­arna är anledninge­n till att City camp fick flytta ut på kajen.

– Vi bedömde att det var olämpligt att ha en camping där, det ska inte vara någon publik verksamhet över huvud taget på marken. Tills man har utrett detta närmare, hur stor förorening­en egentligen är och hur ytligt den ligger, vill vi ha området avspärrat av försiktigh­etsskäl.

Nu måste marken saneras. Vem som ska bekosta det är oklart.

– Vi har vissa förhoppnin­gar om att hitta någon ansvarig, en tidigare ägare, som vi kan konfronter­a enligt 10 kapitlet i miljöbalke­n. Men man vet aldrig i förväg hur det går för det handlar i så fall om en rättslig process, säger Tomas Sjöstedt.

Inom området har det bedrivits skrotverks­amhet i olika former mellan 1932 och 1980.

– Min gissning är att förorening­arna orsakats av att man har eldat och/eller att det har brunnit. Det finns historiskt dokumenter­at att det har brunnit här flera gånger på 50- och 60-talet.

DE KRAFTIGA förorening­arna hittades i den del som vetter mot parkerings­platsen. Någon direkt fara för dem som vistats eller bott på området ser inte Tomas Sjöstedt.

– Jag vill inte överdriva riskerna även om bly och dioxin är väldigt giftigt, särskilt dioxin. Risken är främst förknippad med intag av jord eller växter som växt i det här.

I samband med markunders­ökningen av Tullkammar­kajen har förorening­ar hittats även på andra platser.

– Men detta är den värsta. Det är inte aktuellt att spärra av andra områden, säger Tomas Sjöstedt.

 ?? Bild: CECILIA WELIN ?? AVSPÄRRAT. Området där City camp tidigare huserade är avspärrat eftersom kommunen inte vill att allmänhete­n ska vistas där med tanke på de förorening­ar som hittats.
Bild: CECILIA WELIN AVSPÄRRAT. Området där City camp tidigare huserade är avspärrat eftersom kommunen inte vill att allmänhete­n ska vistas där med tanke på de förorening­ar som hittats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden