Hallandsposten

Patient fick inte veta att han hade tumör

- HANNA SJÖBERG 010-471 51 19 hs@hallandspo­sten.se

Röntgenund­ersökninge­n visade att cancern hade spridit sig till lungorna. Men patienten fick ingenting veta. Nu kritiserar Ivo en läkare vid Hallands sjukhus Halmstad.

Patienten hade redan en konstatera­d cancerdiag­nos och man röntgade därför hans buk och lungor för att undersöka om cancern spridit sig. En tid efter undersökni­ngen fick mannen ett brev hem där han informerad­es om att allt såg bra ut på röntgen.

MISSTAGET UPPTÄCKTES NÄR mannen i det aktuella fallet några månader senare återigen sökte vård på grund av att han hade tappat matlusten samtidigt som han gick ned i vikt och kände sig allmänt trött. Läkaren han träffade upptäckte då att han fått fel informatio­n efter röntgenund­ersökninge­n. I stället för det riktiga beskedet om att det faktiskt fanns en tumör i mannens högra lunga hade han fått ett brevsvar hem om att allt såg fint ut. När misstaget uppdagades hade mannens allmäntill­stånd försämrats såpass att han inte längre kunde behandlas med till exempel cellgifter.

DEN MEDICINSKT ANSVARIGA överläkare­n skriver i ett yttrande till Ivo att ett administra­tivt misstag gjort att patienten fick det felaktiga provsvaret. Men han skriver också i sitt yttrande att ”det inte finns något som talar för att sjukdomsfö­rloppet skulle ha blivit annorlunda om fyndet från röntgenund­ersökninge­n hade uppmärksam­mats vid första tillfället.”

IVO HÅLLER MED om den bedömninge­n, men man anser ändå att läkaren brustit i sin handläggni­ng av patientens ärende och man väljer därför att kritisera läkaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden