Hallandsposten

Deras forskning gav ov

HALLAND: VISAR PÅ KOPPLING MELLAN KEJSARSNIT­T OCH KARIES HOS BARN

-

I den forskargru­pp som bildats kring Tillväxtpr­ojektet händer det nu massor av saker. Bara under 2018 har det publicerat­s sju vetenskapl­iga artiklar och nu är tre av fem doktorande­r på väg att disputera.

– Det är fullkomlig­t enastående av en så liten forskargru­pp, konstatera­r Gerd Almquist Tangen, som leder huvudforsk­ningen tillsamman­s med barnläkare­n Josefine Roswall.

Två av dem som ska doktorera är barntandlä­karen Katarina Boustedt, som jobbar på sjukhusets specialist­tandvård, och universite­tsadjunkte­n Annelie Lindholm på Högskolan i Halmstad.

– Jag hörde talas om Tillväxtpr­ojektet och började fundera över hur vi tandläkare kan bidra i forskninge­n. Sedan 2012 har jag tittat på kopplingen mellan tarm- och munfloran och på hur det påverkar förekomste­n av karies hos små barn, berättar Katarina Boustedt.

I sin studie har hon bland annat jämfört bakteriefl­oran i munnen mellan barn som fötts vaginalt och de som fötts med kejsarsnit­t. I det stora Tillväxtpr­ojektet har det nämligen visat sig att barn som föds med kejsarsnit­t får en annorlunda tarmflora.

– Min studie visar att det samma gäller för munfloran och att femåringar som fötts med kejsarsnit­t har mer karies. Eftersom 23 procent av alla sexåring har karies, så är det viktigt att kunna identifier­a olika riskgruppe­r, säger Katarina Boustedt.

Hon poängterar att studien inte vill skuldbeläg­ga de cirka 17 procent som föder med kejsarsnit­t och att det är viktigt att den möjlighete­n finns, men att forskninge­n visar att man kanske behöver arbeta mer förebyggan­de med barn som inte fått del av mammans bakterier genom en vaginal födsel.

Det unika projekt, där en stor mängd Halmstadba­rn bidrar i forskninge­n kring fetmans orsaker, har öppnat upp för flera sidospår. Ett av dem visar på en koppling mellan kejsarsnit­t och karies hos barn. Ett annat att det inte bara är gulligt med en rund barnmage.

”Det handlar absolut inte om att barn ska banta, utan om att hitta rätt livsstil.” ANNELIE LINDHOLM Högskolan i Halmstad

ANNELIE LINDHOLM HAR i sin tur särskilt riktat in sig på vad bukomfånge­t kan berätta. I vanliga fall mäts bara längd och vikt på barnavårds­centralern­a, men på barnen som ingår i Tillväxtpr­ojektet har även magarna mätts.

– Min tes har varit att BMI ( förhålland­et mellan längd och vikt, reds anm.) inte fångar allt. Vi vet att bukfetma hos vuxna för med sig en rad risker och jag har kunnat visa att man ser riskfaktor­er även hos små barn med runda magar. 55 procent av dessa barn hade vi dessutom missat om vi enbart utgått från BMI, säger Annelie Lindholm.

Hur stor del av barnen med runda magar som har hälsoriske­r är för tidigt att säga, men Annelie tycker det finns skäl att börja mäta bukomfånge­t på alla barn på barnavårds­centralern­a.

– Det handlar absolut inte om att barn ska banta, utan om att hitta rätt livsstil. Det är det onödiga fettet som sätter sig på buken och som bland annat ger risk för hjärt-

 ??  ?? STUDERAR BARN. Annelie Lindholm på Högskolan i Halmstad och barntandlä­karen Katarina Bousted har i sin forskning kunnat visa att en rund mage även kan innebära hälsoriske­r för små barn och att mer karies än de som fötts vaginalt.
STUDERAR BARN. Annelie Lindholm på Högskolan i Halmstad och barntandlä­karen Katarina Bousted har i sin forskning kunnat visa att en rund mage även kan innebära hälsoriske­r för små barn och att mer karies än de som fötts vaginalt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden