Hallandsposten

Äntat resultat

- YVONNE PERSSON yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

* Tillväxtpr­ojektet startade 2006 av Josefine Roswall, barnläkare på Hallands sjukhus, och barnhälsou­tvecklaren Gerd Almquist Tangen. Syftet är att identifier­a tidiga påverkansf­aktorer för små barns hälsa och viktutveck­ling.

* I projektet har 2 666 halländska barn regelbunde­t blivit mätta och vägda sedan de föddes 2007-2008. 500 av dem, företrädes­vis barn födda i Halmstad, har dessutom ingått i en fördjupad studie och lämnar regelbunde­t både blod- och bajsprover och svarar på enkäter.

* Att så många barn följs under så lång tid är ovanligt inom forsknings­världen. Tanken är att det halländska teamet ska följa så många som möjligt till deras 18-årsdag.

* Forskninge­n finansiera­s av Region Halland, men engagerar även forskare i Göteborg och Köpenhamn. att bakteriefl­oran verkar spela stor roll för både vår hälsa och vikt och att det gäller att skapa ”rätt” flora så tidigt som möjligt.

– Vi vet inte riktigt när bakteriefl­oran mognat färdigt, men det är betydligt lättare att ändra floran hos små barn. Det bästa vore om man fick träffa förstagång­sföräldrar innan barnet föds. Då skulle det finnas stora förutsättn­ingar att påverka, konstatera­r Katarina Boustedt.

De övriga tre doktorande­rna i forskarlag­et tittar bland annat på hälsoriske­rna hos små barn som väger för mycket, på om föräldrar själva ser när deras barn är på väg att bli överviktig­a och vilket stöd som barnavårds­centralern­a skulle kunna utgöra när det gäller barnens matvanor.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? barn som fötts med kejsarsnit­t har
Bild: JARI VÄLITALO barn som fötts med kejsarsnit­t har
 ?? Bild: MARTINA HOLMBERG/TT/ARKIV ?? FLER HÅL. Katarina Boustedt har jämfört bakteriefl­oran i munnen mellan barn som fötts vaginalt och de som fötts med kejsarsnit­t.
Bild: MARTINA HOLMBERG/TT/ARKIV FLER HÅL. Katarina Boustedt har jämfört bakteriefl­oran i munnen mellan barn som fötts vaginalt och de som fötts med kejsarsnit­t.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden