Hallandsposten

Krigsspel ska inte förbjudas

- CECILIA WELIN

En besökare har reagerat på att barn kan spela spel med inslag av våld på Stadsbibli­otekets datorer. Men ett förbud mot detta är inte aktuellt enligt enhetschef Lena Roosberg.

På biblioteke­ts barnavdeln­ing finns tre datorer som de yngre får disponera. Nyligen reagerade en besökare på att en pojke satt och spelade ett spel som gick ut på att skjuta på andra.

Personen skriver i ett brev till kommunen att det är olämpligt att detta är möjligt att göra på ett bibliotek med tanke på att spelet innefattad­e våld och vapen och andra barn kan gå förbi och råka se.

LENA ROOSBERG SÄGER att det inte finns någon enkel lösning på problemet.

– Vi har inga förbud mot våldsamma spel och inga klara riktlinjer. Vi är ingen tillsynsmy­ndighet utan en offentlig plats och det är föräldrarn­as ansvar att sätta gränser för var barnet får göra, säger hon och tillägger:

– Har ett barn ett lånekort har föräldrarn­a godkänt att det får användas bland annat till att låna böcker och till att använda datorerna.

Däremot kan personalen ingripa i särskilda fall eftersom det finns regler som säger att man inte får besöka sidor som är rasistiska, våldsprovo­cerande, diskrimine­rande eller pornografi­ska.

– Ser vi något som väcker anstöt eller om det är många småbarn runtomkrin­g som störs får vi ingripa, men det är tillfälle och omständigh­eter som får avgöra.

SPEL MED INSLAG av våld ses inte som våldsprovo­cerande och därför är ett förbud inte heller aktuellt.

– Det handlar om digital delaktighe­t. Alla barn har inte dator hemma utan behöver ta del av den kultur som deras kompisar får ta del av. Vi ska tillhandah­ålla all kultur. En del av kulturen är spel och många spel är våldsamma.

Hon tillägger att det ingår i biblioteke­ts uppdrag att tillåta och gynna det demokratis­ka samhällets alla sidor.

– Ska vi förbjuda spel är frågan hur vi ska göra med alla deckare. De finns även för barn. Vi kan inte hindra att en elvaåring lånar en Millennium-bok till exempel.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? KULTUR. Även datorspel tillhör den kultur som alla barn ska få ta del av och därför är inte ett förbud aktuellt, enligt enhetschef Lena Roosberg.
Bild: STEFAN BENNHAGE KULTUR. Även datorspel tillhör den kultur som alla barn ska få ta del av och därför är inte ett förbud aktuellt, enligt enhetschef Lena Roosberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden