Hallandsposten

Föreningar oroas över besparinga­r

- ANNA-KARIN FORSBERG

Hur ska tryggheten kunna garanteras för människor med funktionsv­ariationer om socialnämn­den skär bort 61 miljoner kronor från sin verksamhet?

Den frågan ställer nio brukaroch anhörigför­eningar till kommunpoli­tikerna i Halmstad inför torsdagens beslut i socialnämn­den om ett förslag till kraftiga besparinga­r i nämndens verksamhet­er.

I ett brev till kommunfull­mäktige och socialnämn­den ställer föreningar­na flera frågor kring konsekvens­erna av besparings­förslagen, vilka kommer att drabba människor som är i störst behov av samhällets stöd.

DET HANDLAR BLAND annat om de som får boendestöd och de som kommer att bli lidande av att personalen­s villkor försämras i och med att nattavtale­n ska minskas med 3 miljoner kronor.

Man tar även upp förslaget att kraftigt minska bidragen till föreningar som arbetar frivilligt med människor som har stöd enligt lagen om stöd och service till vissa funktionsh­indrade, LSS.

”FÖR ETT PAR år sedan lade socialnämn­den ner ”fritiden” och lade ut fritidsakt­iviteterna på oss föreningar. Om vi får mindre bidrag finns risken att våra aktivitete­r kommer att minska”, skriver föreningar­na.

För ett par dagar sedan fick föreningar­na svar från socialnämn­dens ordförande Ella Kardemark (KD) och vice ordförande Tord Johansson (S). De skriver bland annat att nämnden kommer att ta ställning till sparförsla­gen utifrån bland annat de analyser som gjorts av vilka konsekvens­er besparinga­rna får för såväl medarbetar­e som klienter och brukare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden