Hallandsposten

”Upp till bevis nu för laholmarna”

- HENRIK WILLIAMSSO­N hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Han började som springpojk­e på Laholms Tidning. Nu äger Mats Olofsson den konkursdra­bbade tidningen. – Vi entreprenö­rer är lite korkade, vi ser möjlighete­r i stället för svårighete­r, säger han.

Företagare­n Mats Olofsson köpte på tisdagen utgivnings­beviset för Laholms Tidning.

Men han är inte ensam. Bakom det hela står en grupp på 15–20 laholmare som redan innan konkursen ville stötta upp tidningen.

– Vi visste ju att LT hade problem och meningen var att vi skulle skaffa nya prenumeran­ter, säger Mats Olofsson.

LÖRDAGEN DEN 27 oktober skulle gruppen ha hållit i en stor Lt-aktivitet på Mellby Center. Men så blev det inte. Tidningen hann gå i konkurs och läggas ner.

– Det kom förstås som en smärre chock, säger Mats Olofsson.

– Men vi tänkte ”nej minsjäl”, vi kan inte bara lägga oss ner och dö. Så vi samlades ändå och höll vårt möte på fredagen, fortsätter han.

Gruppen, som består av ”gamla Lt-medarbetet­are, läsare och annonsörer”, ville rädda åt sig utgivnings­beviset och tidningens arkiv och det lyckades.

– Tidningen är ett kitt som svetsar samman en ort. Vi bryr oss, vi värnar vår bygd. Mats agerade kraftfullt för att det skulle bli affär, säger Thomas Borggren som ingår i gruppen.

SÅ SENT SOM i våras stod Thomas Borggren i kommunfull­mäktiges talarstol vid allmänhete­ns frågestund. Han ifrågasatt­e att kommunen slutat med vissa annonser i lokalpress­en och talade om pressens vikt för demokratin.

– Laholm är unikt på många sätt. Ett har varit att vi haft två tidningar och så vill vi att det ska förbli, säger han.

Själv minns han lika mycket ett annat tal.

– På ett möte med Offensiva Laholm höll Mats Olofsson ett sådant brandtal för lokalpress­en och att vi måste prenumerer­a, att jag inte hade någonting att tillägga, säger Thomas Borggren.

Nu ska de alltså försöka driva tidning själva. Exakt hur det ska gå till är de lite svävande kring.

– Vi har lite idéer om hur vi tror att en publikatio­n som bedriver en seriös journalist­ik skulle kunna fungera, säger Mats Olofsson.

På tisdagen satt han i möte med flera av de journalist­er som nyss jobbade på Laholms Tidning.

– Vi efterlyste deras branschkun­skap och undrade om de ville vara med. Tankarna föll i god jord, säger Mats Olofsson som beskriver det som ”drömmen” om det kunde göras något med de tidigare medarbetar­na.

Men det måste förstås till intäkter. Thomas Borggren säger:

– Det är upp till bevis nu för laholmarna. Vill ni ha den här tidningen måste ni prenumerer­a. Annars blir det inget.

MATS OLOFSSON OCH Thomas Borggren menar att det inte nödvändigt­vis ska vara de själva som driver en framtida Laholms Tidning.

– Vi vill säkra tidningsut­givningen men ser nog helst att det är någon annan kompetent som kommer in. Men skulle det inte gå får vi själva jobba hårdare och mer, säger Thomas Borggren.

– Jag är övertygad om att en lokal-lokal tidning har en framtid, säger Mats Olofsson.

Nye ägaren har också en egen Lt-bakgrund.

– Mitt allra första jobb var som springpojk­e på Laholms Tidning. Jag lämnade tidningsbu­ntar till bussen och var förbannad för att LT bara hade trampcykla­r när alla andra pågar hade flakmopede­r, ha ha.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? TAR ÖVER. Thomas Borggren och Mats Olofsson ingår båda i den grupp som ska försöka få Laholms Tidning att leva upp igen.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N TAR ÖVER. Thomas Borggren och Mats Olofsson ingår båda i den grupp som ska försöka få Laholms Tidning att leva upp igen.
 ??  ?? HALLANDSPO­STEN 25 OKTOBER. De nya ägarna tänker jobba för att motbevisa HP:S rubrik.
HALLANDSPO­STEN 25 OKTOBER. De nya ägarna tänker jobba för att motbevisa HP:S rubrik.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden