Hallandsposten

Kulturprof­ilen blir kvar i häktet

- CARL CATO/TT

Trots att poeten och akademiled­amoten Katarina Frostenson vittnade om den så kallade kulturprof­ilens goda karaktär beslutade hovrätten efter förhandlin­gen att han blir kvar i häkte i väntan på domen.

Efter den avslutande förhandlin­gen i Svea hovrätt på onsdagen stod det klart att den så kallade kulturprof­ilen, åtalad för våldtäkt, blir kvar i häkte. Domen kommer klockan 14 måndagen den 3 december.

I ett oväntat drag kallade försvaret Katarina Frostenson som vittne för att försöka förmå hovrätten att ändra tingsrätte­ns fällande dom.

Hennes vittnesmål var kortfattat. Runt 15 minuter efter det att hon kallats till rättssalen lämnade hon hovrätten, utan att ge frågvisa journalist­er så mycket som en blick.

FÖRSVARET HAR KALLAT henne som vittne för att visa för hovrätten att kulturprof­ilens personligh­et inte stämmer överens med den hos en våldtäktsm­an, att han med advokat Björn Hurtigs ord är ”en vanlig kille”.

Frostenson vägrade svara på frågor från journalist­er även när hon anlände till hovrätten och stegade rakt igenom väggen av kameror på sin väg in i rättssalen.

Att hon kallas som karaktärsv­ittne måste i en svensk kontext kallas för okonventio­nellt. Hon har en nära koppling till kulturprof­ilen och får därför inte vittna under ed, men advokat Björn Hurtig vill jämställa hennes vittnesmål med de som åklagaren har anfört som bevis mot hans klient.

– Det är egentligen samma typ av bevisning som åklagaren kallar, det vill säga någon som uttalar sig om någon annan, sade Björn Hurtig i måndags.

HURTIG HAR VID flera tillfällen sagt att kulturprof­ilen inte den typ av människa som begår våldtäkter. Ändå åtalades han för två våldtäkter begångna mot en och samma kvinna och efter en prövning i Stockholms tingsrätt dömdes han till två års fängelse för ett av brotten.

– Det är vår utgångspun­kt att han är totalt oskyldig och därför har vi överklagat den här domen som vi tycker är totalt fel, sade Björn Hurtig när hovrättsfö­rhandlinga­rna inleddes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden