Hallandsposten

Kontrovers­iell grundlagsä­ndring beslutad

- OWE NILSSON/TT

Riksdagen har antagit ändringar av mediegrund­lagarna som kan få stor betydelse. Kritiker kallar det för den farligaste grundlagsr­eformen i modern tid.

Beslutet innebär att grundlagsä­ndringarna träder i kraft 1 januari 2019. Det handlar om ändringar i tryckfrihe­tsförordni­ngen och yttrandefr­ihetsgrund­lagen.

Det kritikerna skjuter in sig på är ändringar av utgivares ansvar för publicerin­gar på internet. Hittills har det varit så att utgivare kan ställas till svars för äldre publicerin­gar som ägt rum med en annan utgivare. Det nya förslaget innebär en möjlighet till ansvarsfri­het för material som är äldre än ett år.

Om en utgivare inom två veckor efter att han eller hon tagit emot en underrätte­lse från Justitieka­nslern eller målsägande­n om att publicerad­e uppgifter på internet, eller en databas som lagtexten kallar det, tar bort uppgiftern­a, så kan utgivaren inte hållas ansvarig för uppgiftern­a.

Justitieka­nslern motsatte sig förslaget och hävdade i sitt remissyttr­ande att om ändringen äger rum, så måste utgivaren ha bevisskyld­igheten för publicerin­gstiden. Detta för att undvika att ingen manipulera­r när en text egentligen publicerat­s.

Enligt juristprof­essorn Mårten Schultz innebär förändring­en att straffbara handlingar nu kan ligga ute i två veckor utan möjlighet till rättsliga åtgärder.

Andra ändringar som nu görs är att det blir möjligt att i lag förbjuda offentligg­örande av vissa särskilt integritet­skänsliga personuppg­ifter. Det kan handla om uppgifter som avslöjar etniskt ursprung, hudfärg, politiska åsikter, religiös övertygels­e eller medlemskap i fackföreni­ng, om dessa uppgifter innebär särskilda risker för intrång i enskildas personliga integritet. Det gäller även uppgifter om hälsa, sexualliv eller sexuell läggning,

Språkliga ändringar görs också för att göra regleringe­n könsneutra­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden