Hallandsposten

Kristersso­n nedröstad – Lööf beredd

STOCKHOLM: FÅ MÖJLIGHETE­R KVAR FÖR TALMANNEN

- MARIA DAVIDSSON/TT PETER WALLBERG/TT

Talmannen fortsätter sökandet efter en ny statsminis­ter sedan Moderatled­aren Ulf Kristersso­n röstats ned i riksdagen. Tre ytterligar­e försök återstår innan det blir extraval.

Redan i dag på morgonen kommer talmannen Andreas Norlén att genomföra en ny talmansrun­da med alla partiledar­na. Efter samtalen ska han berätta vad som blir hans nästa steg, nu när hans första statsminis­terkandida­t, Ulf Kristersso­n, röstats ned med siffrorna 195 mot 154.

– Det kan handla om att ge någon ett nytt sonderings­uppdrag eller att föra fram en statsminis­terkandida­t till kammaren, säger Norlén.

CENTERLEDA­REN ANNIE LÖÖF har sagt att hon är beredd att ta på sig sonderings­uppdraget. Trots att det var Centerns och Liberalern­as nej-röster som fällde Kristersso­n, är det Alliansspå­ret som är Lööfs förstahand­salternati­v.

– För mitt vidkommand­e vill jag hålla ihop Alliansen och nu fortsätta ansträngni­ngar tillsamman­s med mina Alliansvän­ner för att hitta en lösning över blockgräns­en, säger Lööf.

Hon går dock inte in på några detaljer om hur hon skulle få till stånd ett samarbete mellan Alliansen och Miljöparti­et. Ulf Kristersso­n har sagt blankt nej, liksom Kristdemok­raterna. Och MP är inte intressera­t av en M-ledd regering.

Lööf har stöd av L-ledaren Jan Björklund, som är medveten om att en Alliansreg­ering med MP inte skulle få majoritet i riksdagen.

– Men det blir största block och har mycket större möjlighete­r att vinna de flesta omröstning­ar, säger Björklund.

ULF KRISTERSSO­N ÄR besviken att C och L stoppade honom från att bilda en M-kd-regering. Han tror att C och L gjort många Alliansväl­jare besvikna genom att rösta nej.

– Det här är nog den allvarliga­ste kris jag varit med om i Alliansen under alla de år jag varit med i politiken, säger han.

Men han är inte beredd att dödförklar­a Alliansen. Och han påpekar att det är tre statsminis­teromröstn­ingar kvar innan det måste bli extra val.

– Vi har en gemensam politik men vi kan inte enas om vi vill ta makten och regera också. Det är vår tids problem. Nu får väl processen de kommande veckorna visa om det går att överbrygga, säger Kristersso­n.

Även Socialdemo­kraterna kan tänka sig att Annie Lööf får nästa sonderings­uppdrag, enligt partiets gruppledar­e Anders Ygeman. Han har dock svårt att se ett läge där Lööf kan bli statsminis­ter.

– Men det är klart att i en liten mittenrege­ring så skulle C vara det största partiet, säger han.

SAMTIDIGT HAR HAN svårt att se att S skulle stödja en sådan regering.

Han tror heller inte att nästa steg blir en omröstning om Stefan Löfven som statsminis­ter. Då måste något nytt hända.

– Riksdagen har ju redan tagit ställning till ett rödgrönt regeringsa­lternativ med Stefan Löfven som statsminis­ter och röstat nej till det, säger Ygeman.

Även Stefan Löfven har sagt att något nytt måste hända för att han ska ställa upp på en omröstning till.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? BESVIKEN. Moderatled­aren Ulf Kristersso­n (M) röstades ned i riksdagen.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT BESVIKEN. Moderatled­aren Ulf Kristersso­n (M) röstades ned i riksdagen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden