Hallandsposten

Rohingyer i oro inför återkomst

- MALIN JANSSON/TT

De har flytt våld och förföljels­e. Men nu är det tänkt att de första rohingyern­a ska återvända till Myanmar. Rädslan för att tvingas tillbaka har dock skapat panik – och FN varnar för att liv kan stå på spel i den utsatta minoritets­gruppen.

En lista med 2 260 namn har skapat oro bland flyktingar­na i Cox’s Bazar i Bangladesh. Tanken är att de som finns med på den ska återvända till Myanmar – med start redan i dag. Men bland rohingyern­a växer rädslan för vad som väntar i landet och vissa rapportera­s nu ha lämnat lägren i panik för att slippa åka tillbaka mot sin vilja.

SEDAN AUGUSTI FÖRRA året har över 720 000 rohingyer flytt den myanmarisk­a militärens våld i delstaten Rakhine, där det enligt FN fortfarand­e pågår ett folkmord på den muslimska minoritets­gruppen. Många är ovilliga att återvända om de inte garanteras medborgars­kap och andra rättighete­r. Bland dem finns Mohammad Khaleque och hans familj.

–Jag ser ingen framtid för oss om vi tvingas tillbaka utan att få bekräftat att vi kommer att få fullt medborgars­kap i Myanmar. Vi vill inte återvända såhär, säger han till nyhetsbyrå­n AFP.

Det är Myanmar och Bangladesh som har kommit överens om att rohingyern­a ska börja återvända. Inlednings­vis är planen att 150 personer om dagen ska lämna Bangladesh, med start på torsdag, enligt landets utrikesdep­artement som AFP har talat med.

Båda länderna har slutit avtal med FN:S flyktingor­gan om att återvändan­det ska ske på frivillig basis, eftersom UNHCR inte anser att de förhålland­en som råder i Myanmar är säkra. Vanligtvis brukar organisati­onen vara delaktig som tredje part vid repatrieri­ng av flyktingar – men inte den här gången. Några vidare detaljer om hur insatsen ska gå till har man därför inte.

–INGEN VET EGENTLIGEN vad som kommer att hända härnäst. Myanmar har försett Bangladesh med en lista på personer, men jag är inte säker på hur mycket flyktingar­na har informerat­s om detta, säger Chris Melzer, talesperso­n för UNHCR på plats i flyktinglä­gret Kutupalong.

Där Melzer befinner sig i är stämningen förhålland­evis lugn. Men det råder ingen tvekan om att det råder stor osäkerhet och oro över vad som ska komma att hända:

– En man som jag pratade med alldeles nyss sade att han har släktingar kvar i Myanmar och att de har berättat för honom att förhålland­ena där fortfarand­e är dåliga. De avrådde honom från att åka tillbaka, säger han.

 ?? Bild: ALTAF QADRI ?? ORO. En flicka tittar ut över flyktinglä­gret Kutupalong i Bangladesh.
Bild: ALTAF QADRI ORO. En flicka tittar ut över flyktinglä­gret Kutupalong i Bangladesh.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden