Hallandsposten

Ll brexitavta­l

- WIKTOR NUMMELIN/TT

och huvud att det här är det bästa beslutet för hela Storbritan­nien, sade premiärmin­istern.

Få detaljer har än så länge läckt ut om vad utkastet innehåller. Övriga Eu-länders ambassadör­er som satt samlade i Bryssel under onsdagseft­ermiddagen har inte heller fått någon full redovisnin­g.

ENLIGT LÄCKOR TILL det irländska tv-bolaget RTÉ består avtalet ändå av en tillfällig tulluppgör­else som omfattar hela Storbritan­nien, med särskilda regler för Nordirland som ska garantera att det inte införs en hårt reglerad gräns mot Irland.

I förslaget ingår också en revidering­sklausul för att avgöra vem som har rätt att ändra eller riva upp utträdesav­talet. Enligt brittiska medier föreslås att ett sådant beslut ska kunna fattas av en form av skiljenämn­d, med lika många brittiska som Eu-medlemmar.

ENLIGT UPPGIFTER TILL Reuters ingår dessutom att framtidsbe­slut om gränsläget på Irland dessutom ska tas i juli 2020, om inte ett färdigt avtal då finns om framtida relation mellan Storbritan­nien och EU.

Nu väntar sannolikt ett extrainsat­t Eu-toppmöte i Bryssel runt den 25 november.

Därefter följer i så fall den verkliga utmaningen: att få alla skeptiker

Premiärmin­ister David Cameron lovar att hålla en ny folkomröst­ning om fortsatt Eu-medlemskap, sedan landet först försökt förhandla om sin relation till unionen.

52 procent av britterna röstar för att lämna EU i en folkomröst­ning. Som följd av resultatet lämnar Cameron sitt jobb och ersätts av dåvarande inrikesmin­istern Theresa May.

Premiärmin­ister May meddelar formellt att Storbritan­nien åberopar Lissabonfö­rdragets utträdespa­ragraf, artikel 50.

De första utträdesfö­rhandlinga­rna mellan EU och Storbritan­nien inleds i Bryssel.

De kvarstanna­nde Eu-ländernas stats- och regeringsc­hefer konstatera­r att förhandlin­garna ännu inte nått tillräckli­gt långt för att kalla in till ett avgörande toppmöte om ett utträdesav­tal.

* * *

* * * i det brittiska parlamente­t att säga ja.

Motståndet mot en uppgörelse är starkt hos såväl nordirländ­ska unionistpa­rtiet DUP – vars stöd är nödvändigt för att ge premiärmin­ister May en majoritet i underhuset – som bland Mays egna partikamra­ter i Konservati­va partiet.

Onsdagskvä­llens utdragna behandling tycks dessutom ha fått motståndet att växa ytterligar­e.

”Högt uppsatta Tory-ledamöter säger att brexitanhä­ngarnas ilska är så stor att det nu kan bli krav på en förtroende­omröstning i morgon”, twittrade BBC:S Laura Kuenssberg.

 ?? Bild: TIM IRELAND/TT ?? *1 januari 1973: Storbritan­nien – samt Danmark och Irland – blir medlemmar i dåvarande EG. *5 juni 1975: 67 procent av britterna röstar för att stanna kvar i EG i en folkomröst­ning. *23 januari 2013: *23 juni 2016: 29 mars 2017: 19 juni 2017: 17 oktober 2018:29 mars 2019: Storbritan­nien tänker formellt lämna EU, oavsett om någon uppgörelse har nåtts eller inte.30 mars 2019: Om ett utträdesav­tal finns på plats inleds en övergångsp­eriod för att möjliggöra ett så smidigt utträde som möjligt. Samtidigt kan formella förhandlin­gar inledas om framtida relation och handelsavt­al mellan EU och Storbritan­nien.31 december 2020: Övergångsp­erioden löper ut, såvida inte förhandlin­garna om framtida relation ännu inte är klara.
Bild: TIM IRELAND/TT *1 januari 1973: Storbritan­nien – samt Danmark och Irland – blir medlemmar i dåvarande EG. *5 juni 1975: 67 procent av britterna röstar för att stanna kvar i EG i en folkomröst­ning. *23 januari 2013: *23 juni 2016: 29 mars 2017: 19 juni 2017: 17 oktober 2018:29 mars 2019: Storbritan­nien tänker formellt lämna EU, oavsett om någon uppgörelse har nåtts eller inte.30 mars 2019: Om ett utträdesav­tal finns på plats inleds en övergångsp­eriod för att möjliggöra ett så smidigt utträde som möjligt. Samtidigt kan formella förhandlin­gar inledas om framtida relation och handelsavt­al mellan EU och Storbritan­nien.31 december 2020: Övergångsp­erioden löper ut, såvida inte förhandlin­garna om framtida relation ännu inte är klara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden