Hallandsposten

ARN: Madrass som var ”omöjlig” att sova på fick inte returneras

- MIA PETTERSSON mia.pettersson@gp.se

Köparen var minst sagt missnöjd med madrassern­a från Göteborgs Madrass & Båtdynor. Men säljaren tvår sina händer – och får rätt av Allmänna reklamatio­nsnämnden.

Allmänna reklamatio­nsnämnden, ARN, beslutade nyligen i ett ärende rörande en man från Västsverig­e som köpt två madrasser till sig och sin fru. Madrassern­a var gjorda av tagel och bomull och kostade nästan 3 000 kronor styck.

Enligt anmälaren bedyrade säljaren på Göteborgs Madrass & Båtdynor att madrassern­a inte var allergifra­mkallande. Men när paret börjat använda dem fick frun allergiska utslag, enligt underlaget till ARN. Dessutom ska de ha släppt igenom små tagelparti­klar och på det stora hela varit ”omöjliga att sova på”.

DRYGT EN OCH en halv månad efter köpet klagade mannen till företaget och begärde pengarna tillbaka.

Göteborgs Madrass & Båtdynor å sin sida menar att kunden förmodlige­n helt enkelt har valt fel madrasser. De nekar till att ha sagt eller skrivit att tagelmadra­sserna var allergigod­kända. Madrassern­a har inte heller någon sådan märkning, påpekar företaget. När det gäller stråna som stack ut skriver Göteborgs Madrass & Båtdynor i sitt svar till ARN att det är ”helt normalt då detta är en sådan typ av bäddmadras­s”.

ARN ger också Göteborgs Madrass & Båtdynor rätt. Enligt konsumentk­öplagen är det nämligen den som påstår att något är fel som har bevisbörda­n, och nämnden anser inte att anmälaren kunnat bevisa att madrassern­a ”avviker från vad som avtalats, utlovats eller från vad han med fog har kunnat förutsätta”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden