Hallandsposten

Calgary röstade nej till vinter-os

- TT-REUTERS

Nej till OS 2026. Det är vad invånarna i kanadensis­ka Calgary tycker, enligt en folkomröst­ning som har hållits i staden. ”Det kom inte som någon överraskni­ng”, uppger Internatio­nella olympiska kommittén.

Omröstning­en i Calgary hölls efter en infekterad debatt om ansökninge­ns vara eller inte som pågått i flera månader. Över 300 000 personer röstade och nej-sidan fick 56,4 procent av rösterna enligt det inofficiel­la resultatet.

”Resultatet var inte överraskan­de på grund av de politiska diskussion­erna och osäkerhete­n som funnits”, säger IOK i en kommentar.

”Det är en besvikelse att argumenten om de sportsliga, sociala och långsiktig­a fördelarna inte fick opinionen att vända.”

ÄVEN OM FOLKOMRÖST­NINGEN inte är bindande har de styrande i Calgary lovat att följa resultatet. Och kampanjled­ningen har gett upp.

”Nu ska vi fråga oss vad vi lärt oss och fortsätta att fundera på vad vår nästa dröm blir och vilket nästa projekt som ska inspirera oss”, säger kampanjord­föranden Scott Hutcheson i ett uttalande.

EFTER CALGARYS NEJ finns bara två städer kvar som kandidater som värd för OS och Paralympic­s 2026 – Stockholm och Milano-cortina d’ampezzo i Italien.

”Vi fortsätter med vårt samarbete med dem för att se till att få den bästa möjliga värden för vinterspel­en 2026”, säger IOK.

Tidigare har intressent­erna Sion, Sapporo och Graz tackat nej och Erzerum har fått nej från IOK.

 ?? Bild: JEFF MCINTOSH ?? OMRÖSTNING. Invånarna i Calgary röstade om vinter-os 2026.
Bild: JEFF MCINTOSH OMRÖSTNING. Invånarna i Calgary röstade om vinter-os 2026.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden