Hallandsposten

Konflikt mellan stad och land när Jägarna återvänder

- SOFIA SUNDSTRÖM/TT

Jägarna är tillbaka – den nya thrillerse­rien tar avstamp i det moderna Norrbotten. Inspelning­en präglades av såväl fysiska som psykiska utmaningar. – Det är nästan som att han håller på att explodera, säger Rolf Lassgård om sin klassiska rollfigur Erik Bäckström.

Det var med rollfigure­n Erik Bäckström som Rolf Lassgård, enligt egen utsago, för första gången nådde en storpublik. Nu har det gått 22 år sedan den kultförkla­rade Jägarna hade premiär och efter uppföljare­n från 2011 är Jägarna-universume­t tillbaka som tv-serie.

DEN HÄR GÅNGEN är jakten bara en fritidssys­sla vid sidan av de verkliga konflikter­na. Serien kretsar kring bygdens rike företagare Markus Lindmark (Pelle Heikkilä), som vill se samhället blomstra igen och startar en gruva som bryter ädelmetall.

Trots guldgossen­s goda intentione­r tar han till tveksamma och rent av brottsliga metoder för att nå målet.

– Under de här 22 åren har konflikter­na mellan stad och land skärpts ytterligar­e. Jag tycker att det är en väldigt relevant historia om hur en ort ska kunna se sin framtid i dagens Sverige, säger Rolf Lassgård. * Född: 1955 i Östersund.

* Bakgrund: Utbildad vid Statens scenskola i Malmö 1975–1978. Spelade mycket teater innan han fick sitt genombrott på bioduken i filmen Min store tjocke far 1992. Rolltolkni­ngen gav honom en Guldbagge för bästa manliga huvudroll.

* Rolf Lassgård och polisrolle­rna: Förutom rollen som Erik Bäckström i Jägarna har han även spelat Gunvald Larsson sex gånger i filmerna om Martin Beck. Han har även spelat Kurt Wallander i flera Henning Mankellfil­matisering­ar, samt Lars Martin Johansson från filmatiser­ingen av Leif GW Perssons bokserie Välfärdsst­atens fall.

* Rolf Lassgård har även spelat huvudrolle­n i En man som heter Ove, som blev en av tidernas största svenska publiksucc­éer.

* Nu är han aktuell med tv-serien Jägarna som är en uppföljare på de två tidigare filmerna.

Han är själv uppvuxen i Norrland, om än långt från samhället Älvsbyn där serien har spelats in.

I klassisk Jägarna-anda slits Erik Bäckström mellan att stödja sina närmaste och att göra det rätta, även om det sker på en större nivå än familjerel­ationer den här gången. När serien tar vid har den gamla polisutred­aren blivit av med sitt jobb, isolerat sig i en stuga och blivit bitter.

– Han har sista fjärdedele­n kvar av sitt liv och är inne i en bearbetnin­gsprocess, berättar Rolf Lassgård.

INSPELNING­EN VAR UTMANANDE för Lassgård, både fysiskt – att springa i full fart över myrar och spela in actionscen­er – men också psykiskt.

– Det är nästan som att Erik håller på att explodera. Han bär en konflikt på sina axlar, ska jag stoppa det här, och blir förälskad i en kvinna som han måste gå emot. I tv-serien är det en större möjlighet att det här kan pysa ut och man får ventiler, medan jag i filmerna kunde känna att snart sprängs jag, säger Rolf Lassgård.

Lassgård har själv det senaste året tillbringa­t mycket tid i sommarstug­an och tagit en paus från filminspel­ningar. Han är bosatt i Gävle, som han själv kallar Halvnorrla­nd.

– Jag har levt lite som Erik, skämtar han. * Den första Jägarna-filmen hade premiär 1996. Förutom Rolf Lassgård medverkade även Lennart Jähkel och Helena Bergström. Filmen nominerade­s till sex Guldbaggar och vann två. * Jägarna 2 kom 2011 och innehöll skådespela­re som Peter Stormre och Annika Nordin. Filmen blev inte lika hyllad som sin föregångar­e. * I tv-serien Jägarna syns skådespela­re som Rolf Lassgård, Johan Marenius Nordahl, Anna Azcárate, Pelle Heikkilä och Johannes Kuhnke. Serien hade premiär i går på C More och sänds i TV4 under 2019.

”Han har sista fjärdedele­n kvar av sitt liv och är inne i en bearbetnin­gsprocess.”

ROLF LASSGÅRD om sin rollkarakt­är

Kan du själv känna igen dig i rollfigure­n?

– Absolut, även om jag inte är en person som går lika långt som han. Både att längta hem efter rötterna och funderinga­rna om hur den här sista delen av livet ska te sig, säger han.

EGENTLIGEN VAR PAUSEN från filmkamero­rna inplanerad före Jägarna, men En man som heter Ove och den efterfölja­nde succén ställde till det.

– Mycket av min yrkesverks­amhet bygger på att jag åker hemifrån och arbetar, till slut så säger det stopp. Det har varit otroligt spännande år och fantastisk­a karaktärer att spela, men jag saknade känslan att få ett riktigt avslut.

Serien hade premiär på C More i går och sänds i TV4 under 2019.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL ?? BLIR BÄCKSTRÖM IGEN. Rolf Lassgård är tillbaka som den gamla polisutred­aren Erik Bäckström i den nya tv-serien Jägarna. ”Lika mycket som det har hänt grejer för mig, har det hänt grejer med Erik”, säger han.
Bild: PONTUS LUNDAHL BLIR BÄCKSTRÖM IGEN. Rolf Lassgård är tillbaka som den gamla polisutred­aren Erik Bäckström i den nya tv-serien Jägarna. ”Lika mycket som det har hänt grejer för mig, har det hänt grejer med Erik”, säger han.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden