Hallandsposten

K sin egen väg

- ROLAND JOHANSSON/TT

* Sauropoder­na, ordningen Sauropoda, innefattar en grupp växtätande dinosaurie­r som utvecklade­s i slutet av trias för cirka 210 miljoner år sedan och dog ut i slutet av krita för 66 miljoner år sedan när jorden kolliderad­e med en främmande himlakropp.

* Sauropoder­na är de största landdjur som någonsin har existerat. Arterna inom släkten som Brachiosau­rus och Ultrasauru­s kunde väga drygt 50 ton. Arterna inom släktet Diplodocus var något smäckrare och vägde ”bara” 12-14 ton.

* Samtliga arter hade mycket lång svans och lång hals. Halskotorn­as byggnad antyder att de flesta inte kunde höja halsen mycket från kroppen utan höll den ganska rakt framåtsträ­ckt.

* Födan svaldes hel utan att tuggas och maldes ned av stenar i den stora muskelmage­n.

arna inte matades av föräldrarn­a. Ungarna fick i så fall klara sig själva från en mycket späd ålder.

Bevis finns för att andra dinosaurie­r, exempelvis Maiasaura och andra så kallade anknäbbsdi­nosau- rier, tog hand om och matade sin avkomma – men kanske saknade sauropoder­na den typen av beteende.

DET KAN LÅTA som en nackdel, eller snarare en grundlägga­nde brist på omsorg, men kan faktiskt ha varit fördelakti­gt för de små bebisarna.

För det första var det sannolikt farligt för dem att vistas i närheten av de vuxna kolosserna – risken att bli ihjältramp­ad av misstag var nog påtaglig. För det andra kan skogsmiljö­n ha utgjort ett skydd mot rovdjur.

De nya rönen ger en inblick i en tidigare okänd aspekt av dinosaurie­rnas värld – en värld där ungar och vuxna levde i skilda världar som om de hade varit helt olika livsformer.

 ?? Bild: TT ??
Bild: TT
 ??  ?? OLIKA UTSEENDEN. En vuxen och en ung Diplodocus. Skallen och käkarna förändrade form när djuren växte upp.
OLIKA UTSEENDEN. En vuxen och en ung Diplodocus. Skallen och käkarna förändrade form när djuren växte upp.
 ??  ?? BEN. Den nyupptäckt­a fossila skallen av en ung Diplodocus.
BEN. Den nyupptäckt­a fossila skallen av en ung Diplodocus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden