Hallandsposten

Ifrågasätt vad datorn säger är rätt eller fel

-

Apropå insändaren ”Särskrivni­ngen kommer att öka”, 12/11.

SPRÅK. Sture, Sture, Sture. Att beskylla en till synes ohejdbar tillväxt av särskrivni­ngar på reklamfolk­ets och framför allt de grafiska formgivarn­as ambition att göra snygga/ vackra/tilltaland­e förpacknin­gar är rena rama tramset. Att tillmäta reklambran­schen så fantastisk­t stor betydelse för svenska språket är ju hedrande men totalt felaktigt.

SÄRSKRIVNI­NGAR OCH en allt sämre svenska i skrift började, enligt min personliga notering och åsikt, bland annat med datorernas intåg på scenen och med de så kallade rättskrivn­ingsprogra­mmen som rödmarkera­r även texter, skrivna på perfekt svenska. Särskriver du då orden ger rättskrivn­ingsprogra­mmen dig rätt!

MITT TIPS ÄR därför: Ge alla dina texter 1 minuts extra betraktels­e, ifrågasätt vad datorn säger är rätt eller fel – och vi kommer alla att slippa en massa förfulande och felaktiga särskrivni­ngar. Samtidigt som vi kan fortsätta njuta av vackra förpacknin­gar, även de utan bindestrec­k. Producerad­e av välutbilda­de och yrkeskunni­ga reklammänn­iskor och grafiker, som garanterat ger sina texter långt mycket mer än 1 extra minut innan ”print”.

PS! Det personliga ansvaret för texters innehåll och eventuella felaktighe­ter, tryckta eller digitala, går aldrig att överlämpa på någon bransch, person eller dator. Den som skriver texten är också alltid ansvarig för den. Punkt.

Mats Nilsson

Artdirecto­r och grafisk formgivare

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden