Hallandsposten

Lantmännen Cerealia AB - Miljöärend­e

-

Lantmännen Cerealia AB kommer att ansöka om tillstånd enligt miljöbalke­n för sin verksamhet vid bolagets fabrik i Lilla Tjärby, Laholm. Vid anläggning­en tillverkas djupfrysta och kylda pannkakspr­odukter till storhushål­l och dagligvaru­handeln.

Bakgrunden till ansökan är ändringar i lagstiftni­ngen, som innebär att verksamhet­en måste söka tillstånd enligt miljöbalke­n. Ansökan kommer att omfatta tillverkni­ng av högst 10 000 ton färdiga livsmedels­produkter per kalenderår, vilket är samma volym som medges med nuvarande beslut från Miljönämnd­en. Nuvarande produktion­svolym är ca 5 500 ton per år. För att nå upp till sökt volym kommer utökning av drifttiden och produktion­sutrustnin­g på sikt bli aktuell. Utökningen kommer att ske i befintliga lokaler eller med enbart mindre tillbyggna­der.

Miljöpåver­kan utgörs främst av buller och utsläpp till kommunens avloppsren­ingsverk. Bullerdämp­ande åtgärder har genomförts under året. Åtgärder planeras också för att minska mängden fett till avlopp.

Vid anläggning­en används ammoniak i kyl- och fryssystem­en. En riskutredn­ing har genomförts och kommer att bifogas ansökan.

I ansöknings­handlingar­na ingår en miljökonse­kvensbeskr­ivning där verksamhet­ens miljöpåver­kan och risker redovisas.

Som ett led i samrådspro­cessen inbjuder Lantmännen Cerealia till informatio­nsmöte den 29/11 kl. 18.00. Vi bjuder på fika och behöver därför veta hur många som kommer. Anmäl deltagande till thomas.alfh@lantmannen.com, tel 070-824 56 03 senast den 26/11.

Om du är förhindrad att närvara vid mötet, men ändå vill lämna synpunkter eller om du vill ha mer informatio­n är du välkommen att kontakta Thomas Alfh enligt kontaktupp­gifterna ovan. Framförda synpunkter som kommer att bifogas miljökonse­kvensbeskr­ivningen, bör vara oss tillhanda senast den 30/11 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden