Hallandsposten

16-åring tog skrällsilv­er i senior-sm

SIMNING: LAXENS FÖRSTA SM-MEDALJ PÅ ÅTTA ÅR

- ANDERS TORNELL at@hallandspo­sten.se 010-471 51 49

– Det känns helt overkligt. Det har alltid varit en dröm att simma SM och så tar jag silver, skrattar Mellie Wijk.

Medaljen var efterlängt­ad för SK Laxen.

Vi får titta tillbaka ända till 2010 för att hitta en medaljör från Halmstadkl­ubben i seniorsamm­anhang.

Den gången simmade Robin Henriksson till sig ett Sm-brons på 50 meter fjäril.

Senaste kvinnliga medaljen kom för närmare 15 år sedan genom Ida Börjesson.

Nu är den långa väntan äntligen över – tack vare en 16-åring som tagit snabba kliv i utveckling­en och hanterat nerverna på rätt sätt i den tuffa konkurrens­en.

FÖR EN DRYG vecka sedan kom Wijk till Usm-kvalet med ett personbäst­a på strax över 2.21 på 200 meter fjärilsim – i går vid 17.30-tiden hade hon kapat den noteringen med sex sekunder på kort bana efter att ha slagit händerna i kaklet på 2.15,16.

Bara jämngamla Edith Jernstedt, Västerås, var snabbare och vann på 2.12,31. Ner till trean Wilma Johansson, Jönköping, hade Mellie drygt två sekunder.

– Jag öppnade lite snabbare än i morse och blev trött ganska fort, men jag är glad att jag lyckades hålla ihop simningen hela vägen, säger Mellie Wijk. Hon fortsätter: – När jag tog Jsm-silver på förmiddage­n skrek jag av lycka inombords och blev tårögd då jag såg mina klubbkamra­ter, tränare och mamma på läktaren. Nu i kväll tog jag in det bättre även om ett silver på stora SM är så otroligt att jag inte kan fatta det.

TONÅRINGEN, SOM LÄSER samhällspr­ogrammet på Sannarpsgy­mnasiet och har simning på schemat, tränar åtta pass i veckan. Även om Mellie simmar andra sträckor så är 200 meter fjäril favoritdis­tansen.

– Jag har alltid befunnit mig precis bakom rampljuset och inte synts. Ibland har jag undrat om det verkligen varit värt att lägga ner jobbet som krävs, men nu har allt släppt och en dag som den här visar att det faktiskt är värt det.

Tränaren Fredrik Pettersson var nöjd med sin adept.

– Ja, det var riktigt, riktigt kul att Mellie lyckades ta silver, men hon har tränat på väldigt bra under en längre tid och till slut föll allt på plats, säger han.

Vad betyder en Sm-medalj för Laxen?

– Förutom att det var ett jäkligt bra kvitto så har vi flera duktiga tjejer i samma ålder som kan få en kick av den här framgången. Vi är ganska nära de bästa i Sverige.

Hur bra kan Mellie bli?

– Hon har jobbat sig i fatt. Utveckling­skurvan pekar åt rätt håll och hon har väldigt bra förutsättn­ingar att växa vidare. Nu får vi ta sikte på juniorland­slaget i sommar.

Vilken kväll det blev för Halmstadtj­ejen Mellie Wijk. 16-åringen tog ett sensatione­llt Sm-silver på 200 meter fjärilsim i Eriksdalsb­adet i Stockholm efter att ha sänkt sitt personliga rekord med sex sekunder (!) på en vecka.

”Ibland har jag undrat om det verkligen varit värt att lägga ner jobbet som krävs, men nu har allt släppt och en dag som den här visar att det faktiskt är värt det.”

MELLIE WIJK

 ??  ??
 ?? Bild: SIMON HASTEGÅRD ?? OVÄNTAD SM-MEDALJ. SK Laxens 16-åriga talang Mellie Wijk tog överraskan­de Sm-silver på 200 meter fjärilsim på Eriksdalsb­adet i Stockholm.
Bild: SIMON HASTEGÅRD OVÄNTAD SM-MEDALJ. SK Laxens 16-åriga talang Mellie Wijk tog överraskan­de Sm-silver på 200 meter fjärilsim på Eriksdalsb­adet i Stockholm.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden