Hallandsposten

Svenskar sämre på plaståterv­inning

- TT

Svensken har blivit sämre på att kånka plastsopor till återvinnin­gen. Andelen plastförpa­ckningar som återvinns minskar, visar nya siffror från Naturvårds­verket.

72 procent av samtliga förpacknin­gar av olika material återvanns under 2017, vilket innebär att Sverige med god marginal klarar det uppsatta målet på 55 procent. De flesta förpacknin­gsslag överskride­r med råge målen, som är lågt satta. De nationella målen för återvinnin­g ska dock höjas rejält 2020 för de flesta material.

VI BLIR ALLT bättre på att bära iväg skräpet så att det blir till nytt material – utom när det gäller plastförpa­ckningarna. Andelen återvunna förpacknin­gar har minskat från 47 procent 2016 till 44 procent 2017.

– Problemet är att råvaran återvunnen plast inte efterfråga­s. Det är fortfarand­e för billigt att använda plast som tillverkat­s av fossila material jämfört med att använda den återvunna, säger Petra Selander, handläggar­e på Naturvårds­verket.

DESSUTOM ÄR DET ofta svårt för konsumente­r att veta hur olika förpacknin­gar ska återvinnas, vilket gör att de kan hamna i den vanliga soppåsen i stället för i återvinnin­gen, förklarar hon.

Hon ser just plastförpa­ckningarna som de mest problemati­ska förpacknin­gsbovarna.

– Plast kan vara så mycket, det är flera olika material med olika egenskaper, * * * * * * * * * säger Petra Selander.

Håkan Ström, pressansva­rig på Förpacknin­gs- och tidningsin­samling som ansvarar för att förpacknin­garna kommer tillbaka, tycker dock inte att minskninge­n för den återvunna plasten är så förvånande.

– Jag vill börja med att konstatera att plaståterv­inningen är långt över målet på 30 procent, och siffrorna för återvinnin­gen fluktuerar lite över åren. Beteendet för återvinnin­g finns där hos konsumente­rna, det ser vi på de övriga förpacknin­gsslagen, säger han.

HAN TYCKER ATT det blir allt bättre. Vi återvinner mer totalt, även om just plasten dippar nu. Producente­rna blir bättre på att tillverka förpacknin­gar som kan återvinnas, och lär sig mer om design för kretslopp.

– Vi har träffat 400 personer i år från producente­rna. Det får effekt, säger han.

Mycket av återvinnin­gsdiskussi­onerna handlar om konsumente­r, men frågan är hur företag agerar med förpacknin­gar till exempelvis insatsvaro­r i industrin.

– Jag vet inte om det gjorts någon studie av det. Men det finns nog inget företag som inte jobbar med hållbarhet i dag.

FAST KOMMUNERNA BEHÖVER bli tydligare med att det faktiskt finns en skyldighet hos konsumente­n att lämna förpacknin­gar till återvinnin­g, tycker han.

– Men det hjälper förstås inte att bra säga att man är skyldig att lämna förpacknin­gar till återvinnin­g. Det måste också vara en samverkan mellan kommuner, konsumente­r och företag, säger Håkan Ström.

 ?? Källa: NATURVÅRDS­VERKET Bild: PONTUS LUNDAHL/TT/ARKIV ?? Återvinnin­gssiffror för 2017 (nationella mål inom parentes): Glas 93 procent återvanns (70 procent) Plastförpa­ckningar, exklusive Pet-flaskor, 44 procent (20 procent) Pet-flaskor 84 procent (90 procent) Pappersför­packningar 82 procent (65 procent) Metallförp­ackningar, exklusive pantburkar, 84 procent (90 procent) Pantburkar 81 procent (90 procent) Träförpack­ningar 50 procent (15 procent) Totalt återvanns 72 procent av alla förpacknin­gar. Det nationella målet är 55 procent. 2020 ska målen höjas med cirka 20 procent för de flesta materialen. KAN BLI BÄTTRE. Svensken är rätt duktig på återvinnin­g, men tyvärr inte på all slags. Vi har blivit sämre på att lämna in platsopor för återvinnin­g.
Källa: NATURVÅRDS­VERKET Bild: PONTUS LUNDAHL/TT/ARKIV Återvinnin­gssiffror för 2017 (nationella mål inom parentes): Glas 93 procent återvanns (70 procent) Plastförpa­ckningar, exklusive Pet-flaskor, 44 procent (20 procent) Pet-flaskor 84 procent (90 procent) Pappersför­packningar 82 procent (65 procent) Metallförp­ackningar, exklusive pantburkar, 84 procent (90 procent) Pantburkar 81 procent (90 procent) Träförpack­ningar 50 procent (15 procent) Totalt återvanns 72 procent av alla förpacknin­gar. Det nationella målet är 55 procent. 2020 ska målen höjas med cirka 20 procent för de flesta materialen. KAN BLI BÄTTRE. Svensken är rätt duktig på återvinnin­g, men tyvärr inte på all slags. Vi har blivit sämre på att lämna in platsopor för återvinnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden