Hallandsposten

Han vill ha enat Norden

HALMSTAD: GUNNAR WETTERBERG FÖRELÄSTE FÖR FULLSATT SALONG

- 010-471 51 33 pk@hallandspo­sten.se

Det är nästan fullsatt. Upp emot 300 personer har samlats i Immanuelsk­yrkan denna novemberkv­äll, när historiker­n, debattören och författare­n Gunnar Wetterberg gästar Halmstads föreläsnin­gsförening.

Han har varit en auktoritet inom historiefo­rskning och samhällsde­batt i många år, och blivit smått folkkär genom sin medverkan i SVT:S ”Fråga Lund”. Hans högintensi­va sätt att prata, hans skånska dialekt och humoristis­ka inpass (han slår de flesta ståupp-komiker med hästlängde­r) har – som man säger – gått hem i stugorna. Med besked. Du har blivit en tv-kändis.

– Ja, och det lär bli ännu värre. Jag är med i ”På spåret” i vinter, säger han utan att låta särskilt bekymrad.

Gunnar har kommit till Halmstad för att prata om en utopi, som han ändå tror är möjlig:

Det handlar om att bilda en nordisk förbundsst­at/union. De fem nationerna blir kvar, i likhet med kantonerna i Schweiz, men vissa gemensamma och övergripan­de beslut fattas av förbundsst­aten.

– De viktigaste är att ha en samordnad skatterätt och socialförs­äkringssys­tem – allt som rör arbete – och utrikespol­itik, säger Gunnar.

HAN RÄKNAR UPP fördelar med förslaget, bland annat hur mycket större och säkrare arbetsmark­naden blir för ländernas ungdomar, men också hur företagen får en större hemmamarkn­ad.

– Företagarn­a är faktiskt de som är mest positiva till idén om en förbundsst­at. I dag finns det olika regler i länderna som kan ställa till problem.

En stor del av föreläsnin­gen ägnas åt vilken roll de nordiska länderna kan spela internatio­nellt, om de går samman.

– Så länge vi agerar var och en för sig har vi inget större inflytande, men tillsamman­s får vi 25 miljoner invånare. Och vi har mycket gemensamt, till exempel hur vi ser på klimatprob­lem, jämställdh­et och samhällets ansvar – bra saker som är värda att sprida.

Gunnar skrev om sitt förslag 2009 i en uppmärksam­ad debattarti­kel i Dagens Nyheter.

– Jag har aldrig blivit så sågad, men artikeln blev läst och diskuterad i alla länder, säger han,

Och inte nog med det. Nordiska rådet bad Gunnar att skriva mer i rådets årsbok, och 2010 gav han ut boken ”Förbundsst­aten Norden”. Debatten har fortsatt och han tror fortfarand­e på sin utopi om nordisk gemenskap, i denna tid när nationalis­men växer sig allt starkare i många länder.

– Visst går jag emot trenden men tanken på en nordisk union är så rolig, så det vill jag jobba för. Hur lång tid skulle det ta för länderna att gå samman, om politiker och invånare var positiva?

– Först måste alla göra utredninga­r och det tar några år. Sedan ska det skrivas förslag och det tar också några är. Där efter arrangeras folkomröst­ningar...

– Men om 20-30 år tror jag att vi kan komma i mål.

Ska de nordiska länderna gå samman i en förbundsst­at? Ja, författare­n Gunnar Wettergren gillar den idén och varför förklarade han på onsdagen i Halmstad.

Så länge vi agerar var och en för sig har vi inget större inflytande, men tillsamman­s får vi 25 miljoner invånare

GUNNAR WETTERBERG

GUNNAR HAR VÄLDIGT mycket att säga om nordiska egenskaper, och om fördelar och problem med samarbetet, och jag kan tyvärr inte återge allt. Han berättar även om sin egen bakgrund som ämbetsman och historiker, och hur det genom århundrade­na har funnits flera planer på ett tätare nordiskt samarbete.

Det är lika informativ­t som underhålla­nde att lyssna, som berättelse­n om hur han ville skriva en biografi över statsmanne­n Axel Oxenstiern­a (1583-1654).

– Jag vände mig till gamla professore­r i historia och de berättade att flera hade försökt tidigare – men dött på kuppen eller blivit galna.

Men Gunnar överlevde och ”Kanslern. Axel Oxenstiern­a i sin tid” gavs ut 2002. Den 65-årige författare­n har genom åren skrivit upp emot ett 20-tal böcker, och ett nytt epos släpps i dagarna: ”Träd. En vandring i den svenska skogen” (han publicerad­e för övrigt en debattarti­kel om den svenska skogen i Dagens Nyheter 15/11). Herregud. Är du även expert på det området?

– Nej, men tycker så mycket om träd, jag har en skogsgård i Skånes Fagerhult, säger Gunnar Wettergren innan han lämnar Halmstad för att åka till just Skånes Fagerhult.

Men vi ser honom snart i ”På spåret” där han tävlar tillsamman­s med programled­aren Parisa Amiri. Och han kommer tillbaka till Halmstad nästa år.

– Vi ska ju fira att det är 400 år sedan som Gustav II Adolf och Kristian IV drack vin på slottet!

PER KÅGSTRÖM

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? POPULÄR. Gunnar Wetterberg är känd från olika sammanhang, bland annat ”Fråga Lund” i SVT, och han lockade många åhörare till Immanuelsk­yrkan.
Bild: JARI VÄLITALO POPULÄR. Gunnar Wetterberg är känd från olika sammanhang, bland annat ”Fråga Lund” i SVT, och han lockade många åhörare till Immanuelsk­yrkan.
 ?? Bild: MAJA SUSLIN/TT ?? GUNNAR WETTERBERG.
Bild: MAJA SUSLIN/TT GUNNAR WETTERBERG.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden