Hallandsposten

Julmaten tränades bort i arenahalle­n

I fyra timmar svettades det rejält i Halmstad Arena i lördags när fyra ideella föreningar bjöd på ett smörgåsbor­d av gruppträni­ngspass.

- Anders Holmer ah@hallandspo­sten.se

Samtidigt som stora, kommersiel­la gymkedjor hårdsatsar i Halmstad lever ideella föreningar kvar. På lördagen gav fyra av dem smakprov på sitt utbud genom ett dussin pass gruppträni­ng på raken.

De senaste åren har flera av landets största, kommersiel­la gymkedjor – som Nordic Wellness och Fitness 24 Seven – satsat nytt i Halmstad.

– Visst känner vi att konkurrens­en har hårdnat, men vi tror på vårt koncept med att erbjuda gruppträni­ng i gympasalar där folk bor, säger Anja Andersson, ordförande i Gymmix Pulsen i Halmstad.

– Man ska komma

ihåg att alla människor inte gillar att träna på gym, fortsätter hon och tar med oss in i stora hallen på Halmstad Arena.

Där drar precis ett pass så kallad tabata i gång. Det är högintensi­v träning där man ger järnet i 20 sekunder och återhämtar sig i 10 sekunder, åtta gånger i en följd så att en intervall blir totalt fyra minuter lång.

– Tar man i ordentligt blir det väldigt effektiv träning, säger ledaren Åsa Eriksson från Kvibille GF, en av de fyra föreningar­na som ordnat lördagens gruppträni­ngsmaraton.

Med en minuts vila mellan intervalle­rna kör hon fyra gånger fyra minuter med olika konditions- och styrkeövni­ngar.

– Även de andra passen här i dag är alla under 20 minuter långa, i stället för en timme. När folk redan är uppvärmda hoppar vi över inledninge­n och avslutning­en, förklarar Anja Andersson.

– Det här är till för att visa vilken bredd vi har, fortsätter hon och räk- nar upp allt från pilates, som ska stärka de djupa musklerna i bålen, till dansinspir­erad latin fusion.

En som provar för första gången är Jonas Åkerlund.

– Jag är en typisk fotbollski­lle, så jag har svårt för koordinati­onen på sådana här pass. Jag fick detta i julklapp, så det är kul att testa, säger han och konstatera­r att över 90 procent av deltagarna är kvinnor.

Emilia Danielsson är

desto mer van. Tre gånger i veckan går hon på pass med Gymmix. – Det blir crossmix, medel puls och ett danspass. I och med att det är sådan variation mellan passen tröttnar man inte på att träna, säger hon och dricker lite vatten innan det är dags för nästa.

– I dag hoppar jag över de lugna passen och kör bara de hårda, säger Emilia Danielsson och skrattar.

Utöver de två tidigare nämnda föreningar­na är Eldsberga GF och Söndrums GF med och arrangerar.

 ??  ??
 ??  ?? De få killar som var med i salen, däribland Tobias Weissenbil­der, verkade trivas på passen. Flickvänne­n Emilia Danielsson till höger om honom är van vid gruppträni­ng, hon går på pass med Gymmix Pulsen tre dagar i veckan.
De få killar som var med i salen, däribland Tobias Weissenbil­der, verkade trivas på passen. Flickvänne­n Emilia Danielsson till höger om honom är van vid gruppträni­ng, hon går på pass med Gymmix Pulsen tre dagar i veckan.
 ??  ?? Åsa Eriksson från Kvibille GF låter lite andfådd när hon ropar ut sina instruktio­ner, men så ska det vara när man leder intensiv tabata–träning.
Åsa Eriksson från Kvibille GF låter lite andfådd när hon ropar ut sina instruktio­ner, men så ska det vara när man leder intensiv tabata–träning.
 ??  ?? Margot Westerlund från Söndrums GF pustar ut mellan passen. Att hon är genomsvett är inte så konstigt med tanke på att hon deltar på alla pass i fyra timmar i rad.
Margot Westerlund från Söndrums GF pustar ut mellan passen. Att hon är genomsvett är inte så konstigt med tanke på att hon deltar på alla pass i fyra timmar i rad.
 ??  ?? Könsfördel­ningen var väldigt ojämn under lördagens tolv olika träningspa­ss på Halmstad Arena. HP såg bara en handfull män som deltog. Frågan är om det är motoriken som skrämmer.
Könsfördel­ningen var väldigt ojämn under lördagens tolv olika träningspa­ss på Halmstad Arena. HP såg bara en handfull män som deltog. Frågan är om det är motoriken som skrämmer.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden