Hallandsposten

Övergångss­tälle vid skola efter protester

Trafiksitu­ationen vid Elias Fries skola är kaotisk, säger föräldrar till skolbarnen i en skrivelse till kommunen där de vädjar om åtgärder. Nu får de gehör.

- Lennart Hildingsso­n

Föräldrar till barn på Elias Fries skola protestera­r mot trafikförh­ållandena runt låg- och mellanstad­ieskolan.

”Vägen till och från skolan är osäker”, heter det i en skrivelse från skolans föräldrarå­d, vilket vädjar till kommunen att vidta en rad åtgärder. Det är bland annat att enkelrikta Anders Olsgatan; det ”råder stort trafikkaos på morgonen strax efter klockan åtta samt när skolorna slutar”.

Man skrev detta i höstas, drygt en månad efter terminssta­rten. Nu har politikern­a i kommunens samhällsby­ggnadsnämn­d hörsammat vädjandena, åtminstone till vissa delar.

– Det är vad vi i vår nämnd har pengar och befogenhet att göra. Vi åtgärdar det som rör oss. Men det finns ett grundprobl­em kvar, säger Malin Thydén Kärrman (S), nämndens ordförande, och antyder att detta handlar om att det saknas lämplig parkering och utrymme för trafiken. Vad gör då nämnden? Jo.

1) Man byter gatubelysn­ingen på Anders Olsgatan utanför skolan så att det blir Led-armaturer. Föräldrarn­a påtalar att kaoset är dåligt belyst på vintern.

2) Park- och gatukontor­et sätter upp skyltar med texten ”Varning för barn”.

3) Förvaltnin­gen målar också dit ett övergångss­tälle.

Barn- och ungdomsför­valtningen är informerad om föräldrarn­as klagan och samhällsby­ggnadspoli­tikerna har också beslutat att förmedla vidare dit om vad för åtgärder man planerar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden