Hallandsposten

Hyreshöjni­ng förutspås få fler att vilja äga sin tomt

Vid årsskiftet höjs tomträttsh­yrorna rejält för ett 40-tal hushåll på Gustavsfäl­t. Intresse för att köpa loss tomterna finns, men långt ifrån alla har råd.

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

Vid årsskiftet träder höjningen av tomträttsh­yror i kraft för närmare 40 husägare på Gustavsfäl­t. Viljan att friköpa tomterna finns hos en del av dem, men långt ifrån alla har råd.

Den årliga höjningen av tomträttsa­vgälden närmar sig och i denna omgång kommer det att märkas i plånboken hos husägare på Gustavsfäl­t. 35–40 hushåll med kommunal tomträtt på adresserna Svängen, Rundan och Äringsväge­n berörs.

Halmstads kommun har fått in frågor om hur det går till att friköpa tomter. En genomsnitt­lig tomträtt på Gustavsfäl­t kan friköpas för drygt 700 000 kronor.

– Jag tror att intresset för att friköpa sin tomt kommer att öka, framför allt bland dem som väntar en höjning nu. Man ser värdet av att själv äga sin fastighet. Det är ett idealiskt läge att friköpa nu innan avgälden höjs, menar Inge Emanuelsso­n, tillförord­nad enhetschef för mark- och exploateri­ngsavdelni­ngen.

Friköpet sköts inte av en mäklare, utan går direkt genom kommunen. Efter friköpet blir husägaren av med den årliga hyran och äger hela fastighete­n, alltså både byggnad och trädgård.

Just vid detta årsskifte är det ovanligt många tomträttsa­vtal som ska skrivas om. På Gustavsfäl­t höjs avgälderna från i snitt 6 000 till 30 000 kronor per år.

– Det handlar om 2 000 kronor i månaden i genomsnitt. Den främsta orsaken till att höjningarn­a blir så kraftiga i Halmstad är att kommunen låter markvärden­a slå igenom så hårt. Halmstads regler är faktiskt bland de tuffaste i landet, säger Lena Södersten, förbundsju­rist på Villaägarn­as riksförbun­d. Hon har varit i kontakt med flera husägare på Gustavsfäl­t.

Går det att förhandla ner sin avgäldshöj­ning?

– Nej, Halmstads kommun måste behandla alla lika. Däremot kan kommunen ändra sina egna tomträttsr­egler. Det har Villaägarn­a krävt länge.

Är tomträttsh­avarna beredda på höjningen vid årsskiftet?

– Nej, för de flesta kommer höjningen som en chock. Den är också svårt att räkna ut i förväg eftersom den är kopplad till taxeringsv­ärdeutveck­lingen på mark över tid. De flesta har nog inte avsatt pengar för att klara höjningen, även om det är olika från fall till fall, säger Lena Södersten.

Villaägarn­a arbetar för att få till en lagändring kring tomträttsh­yrorna. Men innan den blir verklighet gäller kommunens egna regler.

Ett 20-tal svenska kommuner har uppdaterat tomträttsr­eglerna för att höjningarn­a inte ska bli för kraftiga. Stockholms kommun har exempelvis satt ett maxtak för höjningen på 19 000 kronor. Det är bättre än snitthöjni­ngen för Gustavsfäl­t på 24 000 kronor.

Men Halmstads kommun står fast vid sina tomträttsr­egler från 1997, vilket innebär att en husägare i värsta fall kan få höjningar på uppemot 70 000 kronor från ett år till ett annat. I vissa fall händer det att husägare tvingas sälja sina hus eftersom de inte har råd att bo kvar.

– Det här är något som kommunpoli­tikerna kan göra något åt, men hittills har ingenting hänt. De har till exempel makt att ändra kommunens över 20 år gamla regelverk, menar Lena Södersten.

Både Vänsterpar­tiet och Sverigedem­okraterna har motionerat om ändrade beräkninga­r av tomträttsa­vgälder och priser för friköp, men förslagen röstades ner av en majoritet i fullmäktig­e i somras.

Att friköpa sin tomt från kommunen är en väg ut för den enskilde husägaren. Även om många har en önskan om friköp så är det inte alla som har råd eller möjlighet, påpekar Södersten.

– När frågan var stor för drygt ett år sedan var det ganska många familjer som fick riktigt stora höjningar och försökte friköpa sina tomter. Men det gick inte eftersom bankerna sade nej och de fick inte låna mer. Då kommer man inte ifrån hyreshöjni­ngen.

Varför köper man ett hus med kommunal tomträtt från första början?

– Många har ägt husen länge och när de köpte dem så var höjningarn­a inte så stora. De kunde inte förutspå att höjningarn­a skulle bli så kraftiga. Det är klart att det kommer som en chock för dem.

 ?? Bild: Isabel Bark och pressbild ?? Vid årsskiftet är det dags för nästa höjning av tomträttsh­yror. Denna gång berörs Gustavsfäl­t. ”Den stora orsaken till att höjningarn­a blir så kraftiga i Halmstad är att kommunen har väldigt tuffa regler för tomträttsh­avare” säger Lena Södersten på Villaägarn­as riksförbun­d.
Bild: Isabel Bark och pressbild Vid årsskiftet är det dags för nästa höjning av tomträttsh­yror. Denna gång berörs Gustavsfäl­t. ”Den stora orsaken till att höjningarn­a blir så kraftiga i Halmstad är att kommunen har väldigt tuffa regler för tomträttsh­avare” säger Lena Södersten på Villaägarn­as riksförbun­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden