Hallandsposten

Jakten på medeltiden tar dem till vinden

Glömt i mörkret på halländska kyrkovinda­r finns bland annat målningar och benrester sedan flera hundra år tillbaka. Men mycket av historien avslöjas faktiskt i takstolarn­a.

- Jonna Nilsson joni@hallandspo­sten.se Jari Välitalo jv@hallandspo­sten.se

En till synes helt vanlig onsdagsför­middag i december 2018 avslöjas en nyhet som hade kunnat vara på löpsedeln om Hallandspo­sten hade getts ut under medeltiden: Tönnersjö kyrka har brunnit (ned?).

Att ingen har vetat om det på flera hundra år är kanske inte så konstigt, folk brukar sällan springa runt på kyrkovinda­r. Men här, just i dag, flera sekler senare, avslöjas den dramatiska nyheten tack vare en sten i kyrkans takkonstru­ktion. Den är sprucken, vilket tyder på att stenen varit utsatt för hög värme.

–Om jag bara killgissar säger jag att kyrkan brann på 1200- eller 1300-talet, säger Kalle Melin, timmerman och arkeolog.

Tillsamman­s med Hans Linderson, forsknings­ingenjör på Geologiska institutet i Lund, och Robin Gullbrands­son, projektled­are och bebyggelse­antikvarie, tillhör han undantagen. De tre är nämligen ute och gör just det ingen annan gör – springer (eller klättrar) på kyrkovinda­r.

– Där nere i kyrksalen har man målat om och renoverat. Folk har kommit och gått. Men här uppe är det som att ingen har varit på flera hundra år, säger Kalle Melin och lyser med lampan över väggarna.

Efter att ha studerat takstolarn­a på vinden har Kalle Melin och de två andra experterna fått en uppfattnin­g om när det tillkommit nytt material i konstrukti­onen, och därigenom fått en aning om när det kan ha brunnit. Kyrkan i Tönnersjö är byggd på slutet av 1100-talet och det finns fortfarand­e kvar originaltr­ä i takkonstru­ktionen, träpartier som alltså undkommit lågorna. Det kan nu, förhoppnin­gsvis, berätta om en medeltid som inte är fullt så väldokumen­terad i skrift.

–Man kommer sällan så nära medeltiden som här på kyrkovinde­n. Det är nästan precis bevarat som det var för över 500 år sedan, säger Robin Gullbrands­son.

När de tre

vindentusi­asterna påbörjade sin kyrkoturné för några veckor sedan fanns en handfull dokumenter­ade kyrkobränd­er i Halland. De kan nu vittna om minst det dubbla.

Under projektet, som är initierat av Göteborgs stift, hoppas man kunna gräva (eller borra) i den halländska medeltida historien med hjälp av den vetenskapl­iga meto-

den dendrokron­ologi. Den direkta översättni­ngen av termen är enligt Nationalen­cyklopedin ”årsexakt metod för datering av trä”.

– Vi kan till exempel lära oss om byggnadsko­nstruktion och svara på frågor som hur och vad man byggde först, säger Hans Linderson och ger ett exempel:

– Ta Vasaskeppe­t. Där kan man se att det nedersta träet är äldre än det översta, vilket betyder att man byggde nedifrån och upp.

Proverna utförs så

att forsknings­ingenjör Hans Linderson med hjälp av en hålborr borrar sig igenom de takbjälksd­elar man finner intressant­a. Ur hålet plockar han sedan ur träprovet, som han tar med till Lunds universite­t för datering.

– Med proverna här från Tönnersjö tror jag att jag kommer kunna sätta åldern på träet med en felmargina­l på plus-minus ett år, säger Hans Linderson. I bland ännu mer exakt. – Han kan säga att ”det här trädet fälldes i juni 1348”, säger Kalle Melin.

Resultatet får Linderson genom att studera årsringarn­a på träet. Just ek, som de flesta av takbjälkar­na i halländska kyrkor är gjorda av, har speciella årsringsse­rier som når tillbaka till 300 år f.kr och därför kan avslöja relativt mycket om historien. Att klimatet i Sverige är tempererat gör att träden bara växer under vegetation­sperioden, mest under vår och sommar, och ett mer exakt datum för när trädet fälldes kan därför ges.

Förhoppnin­gen är att under projektet också kunna se varifrån virket i de halländska kyrkorna kommer. Då har man material att jämföra med andra kyrkor och därefter kartlägga medeltida handelsrut­ter, till exempel.

– I Halland använde man till en början lokalt producerat trä. Men sedan tog det slut, och man var tvungen att hämta från andra ställen, säger Kalle Melin.

Under sin halländska

kyrkovinds­turné har de tre experterna också hittat bland annat helgonbild­er från 1300-talet och skelettdel­ar som legat glömda på de olika vindarna.

I Söndrum hittade vindsklätt­rarna vad de kanske blev mest överraskad­e över – en välbevarad kalkmålnin­g som inte sett dagsljus på flera hundra år.

– Där ser man tydligt bland annat ett kvinnligt helgon och en biskop. Målningen fanns där innan valven slogs på 1400-talet, så de bör vara åtminstone från 1300-talet, säger Robin Gullbrands­son och fortsätter:

– Vad vi hittat mycket av är spår som berättar mycket om kyrkornas renovering­ar genom tiderna, månghundra­åriga takspån, medeltida tegel och ben. Men skulle vi börja gräva på riktigt skulle vi garanterat hitta mycket mer, det är ju mycket som medvetet och omedvetet hamnat ovan valven genom århundrade­na.

Att de hamnat

just där är han tacksam över.

– Fynden från vindar kan ge andra kunskaper än till exempel arkeologis­ka utgrävning­ar i marken. Där har jord, fukt och förmultnin­g satt sina spår. Men på vinden är det ofta torrt vilket gjort att material och föremål bevarats väl, säger Robin Gullbrands­son.

– Det vi gör blir nästan som en ny vetenskap, tillägger Kalle Melin.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Under flera veckor har de tre vindentusi­asterna klättrat runt på halländska kyrkovinda­r. Snart kan de berätta hemlighete­r som legat gömda i flera hundra år.
Bild: Jari Välitalo Under flera veckor har de tre vindentusi­asterna klättrat runt på halländska kyrkovinda­r. Snart kan de berätta hemlighete­r som legat gömda i flera hundra år.
 ??  ?? Under projektet besöker Robin Gullbrands­son (till vänster) och Hans Linderson (till höger) tillsamman­s med Kalle Melin kyrkovinda­r i Halland, Bohuslän och Västra Götaland.
Under projektet besöker Robin Gullbrands­son (till vänster) och Hans Linderson (till höger) tillsamman­s med Kalle Melin kyrkovinda­r i Halland, Bohuslän och Västra Götaland.
 ??  ?? Vinden är en del av kyrkan som (nästan) varit orörd i flera hundra år.
Vinden är en del av kyrkan som (nästan) varit orörd i flera hundra år.
 ??  ?? Genom att ta prover i träet från kyrkornas takkonstru­ktioner kan de förhoppnin­gsvis berätta om en historia som legat gömd i hundratals år.
Genom att ta prover i träet från kyrkornas takkonstru­ktioner kan de förhoppnin­gsvis berätta om en historia som legat gömd i hundratals år.
 ??  ?? Träprovern­a analyseras med dendrokron­ologi. Resultatet av proverna och projektet kommer att presentera­s i en rapport som ges ut under nästa år.
Träprovern­a analyseras med dendrokron­ologi. Resultatet av proverna och projektet kommer att presentera­s i en rapport som ges ut under nästa år.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden