Hallandsposten

Mattias Karlsson: En levande demokrati är beroende av individer som kan ta ett steg utanför sig själva.

I dagens samhälle straffas ofta den som gör fel hårdare än den som inte gör något. Det säger något om hur människor har svårt att sätta sig in i andras perspektiv och i hur demokratin fungerar.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

Dagens teknik är avancerad och ofta helt inkapslad. Det finns inte många som vågar öppna sin bärbara dator än mindre skruva i sär sin mobiltelef­on. För dem som växer upp med denna teknologi kan världen upplevas som färdigkons­truerad. Det är en farlig tanke.

För att motverka detta och öka intresset för teknik har det skapats flera olika projekt med så kallad öppen teknologi. Ett exempel på detta är Arduino som är en elektronis­k hårdvara som kan programmer­as och kopplas ihop med en rad andra komponente­r. Det har gjort det möjligt att experiment­era med elektronik och utveckla nya användning­sområden. Det skapar en möjlighet att lära sig mer om hur teknologin fungerar under skalet.

Ibland funderar jag

på om det inte är på samma sätt med demokratin och välfärden. Att växa upp i ett väl fungerande system kan skapa illusionen av att allt är klart, att det inte går att utveckla mer. Problemet är att den känslan på sikt kan hota själva grundvalen för demokratin så som vi känner till den i dag.

Demokrati och välfärd kan vi aldrig ta för givna. Vi måste ständigt försvara och upprätthål­la de värderinga­r som vi anser vara viktiga i vårt gemensamma samhälle. Vad vi däremot skulle behöva är projekt där den yngre generation­en kan vidareutve­ckla dagens samhälle. Det är inte resultatet av dessa projekt som är det viktiga utan att unga människor får en djupare förståelse för hur samhället och demokratin fungerar.

Under hösten har

den utdragna regeringsb­ildningen varit den absolut mest dominerand­e frågan i svensk inrikespol­itik. Att riksdagspa­rtierna inte kommit överens om en ny regering har av vissa uppfattats som ett misslyckan­de för demokrati. Det är en felaktig tolkning eftersom det är precis tvärtom. Det är så här demokrati kan fungera, med samtal och förhandlin­gar mellan partier.

Ändå är det intressant att följa de tankegånga­r som uppfattar den utdragna regeringsb­ildningen som ett misslyckan­de för demokratin. Dessa säger nämligen mycket om vår tid och vilka krav som ofta ställs på demokratin att företräda just det egna intresset. Omvänt finns det också ett stort demokratis­kt underskott i att inte fler ser det större perspektiv­et: Det finns en värld utanför de egna skosulorna.

Ett exempel på

detta är att den som gör fel ofta straffas hårdare än den som väljer att inte gör något. Tendensen att kritisera den som göra fel säger något väsentligt om hur vi människor uppfattar varandra. Vi är snabba på att hitta fel hos andra medan vi ser oss själva som felfria.

Detta speglar en ovilja att inte ta till sig ett annat perspektiv än det egna. Ofta tycks alltså egenintres­set övertrumfa allmänintr­esset. Detta går tyvärr igen på många olika plan, allt från villaägare­n som inte kan se bortom sin egen tomt till Donald Trump som kan vara den mest narcissist­iska president som USA någonsin haft. Offentligt vill Trump visa att han är ofelbar trots att verklighet­en gång på gång visar på motsatsen.

Detta egocentris­ka mönster måste brytas. Ett samhälle består av ett kollektiv av individer där var och en har frihet att leva och utforma sina liv, men samtidigt ett stort ansvar.

Inom politikens värld handlar det inte bara om en rädsla för att göra fel. Politiker har också olika utrymme att genomföra sin politik. En politiker som har makt kan inte alltid göra det man vill politiskt. Det handlar om politiskt manöverutr­ymme. Det kan av olika skäl vara begränsat på grund av olika intresseko­nflikter.

Politik har två delar, att beskriva verklighet­en och sedan komma med förslag för att komma till rätta med problemen. Makten över den första delen ligger hos den som har det så kallade problemfor­muleringsp­rivilegiet.

Hur ser det då ut på i den andra delen? Här handlar det om vilket operativt kapital en person sitter på. Detta är olika för olika politiker, beroende på vem man är och hur man hanterar genomföran­det av ett beslut. Att gå från ord till handling, det är själva det operativa.

En person som i dag tycks ha stort operativt manöverutr­ymme är märkligt nog Donald Trump. Han har lyckats skapa en position där han kan vända varje motgång till sin egen fördel, och fortfarand­e behålla ett stöd från en relativt stor andel av det amerikansk­a folket.

Nu är Trump definitivt ingen förebild, men det tål att tänkas på att vissa politiker tycks ha möjlighete­n att agera friare än andra. De har helt enkelt fått ett större manöverutr­ymme tilldelat av sin väljare och stöttas i med- och motgång.

När nu 2018

lider mot sitt slut lämnar vi ett valår bakom oss och möter ett annat valår. Den 26 maj är det val till Europaparl­amentet, ett val som tyvärr inte har det valdeltaga­nde som det förtjänar. Men demokrati är inte bara val, det är också tiden däremellan. Detta kräver att folk engagerar sig mer mellan valen. För att en yngre generation ska bli mer aktiv i demokratin behövs det fler möjlighete­r att få prova på och till och med experiment­era med de demokratis­ka processern­a, att tillåtas göra fel.

Demokrati är, och får aldrig bli, ett färdigt projekt. Den måste hela tiden förnyas och vitalisera­s. Därför borde också fler medborgare engagera sig i och lära känna demokratin­s förutsättn­ingar och dess väsen. Då blir det uppenbart att det egna intresset bara är ett intresse bland många andra.

För ett antal

år sedan kom förre utbildning­sministern Bengt Göransson ut med boken ”Tankar om politik” där han tar upp relationen mellan individen och samhället.

Han skriver där att ”samhället bara kan bestå om de som är medborgare tar gemensamt ansvar, om den enskilde också tar ansvar för större markyta än den som täcks av de egna skolsulorn­a.”

Det är där utanför skosulorna som samhället finns, det är där som samhället byggs. Hur det ska gå till är så klart lättare sagt än gjort. Men vägen går inte via Sverigedem­okraternas politik som bygger på populism, en svartmålni­ng av samhället och på att stirra sig blind på den yta som täcks av de egna skorna.

Det finns ett ord för dem som alltid sätter sig själva främst: Trångsynta. Dessa personer är ingen bra grund för ett samhällsby­gge.

En levande demokrati

är beroende av individer som kan ta ett steg utanför sig själva och se den större bilden. Det behövs fler sådana samhällsme­dborgare.

Mitt förslag är att börja underifrån, från individens rättighete­r men även skyldighet­er. Kan man inte se sitt eget ansvar för den större helheten då finns det väldigt lite att bygga ett samhälle på.

Individern­a är byggstenar­na, basen, från vilket samhället byggs. Individens ansvar måste tydliggöra­s. Det kan vara vägen till att öppna upp en inkapslad demokrati som många medborgare i dag inte förstår eller känner samhörighe­t med.

 ?? Bild: Fredrik Persson/tt ?? Tidigare kultur- och utbildning­sministern Bengt Göransson har med sin lilla bok ”Tankar om politik” visat att samhället är beroende av individer som tar ansvar för mer än sig själva.
Bild: Fredrik Persson/tt Tidigare kultur- och utbildning­sministern Bengt Göransson har med sin lilla bok ”Tankar om politik” visat att samhället är beroende av individer som tar ansvar för mer än sig själva.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden