Hallandsposten

105 års obruten folkbildni­ng i Knäred prisas

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se

– Det är aha-upplevelse­n man vill åt, säger Lars Ingemarson. Knäredsbor­na har fått många sådana genom åren, och nu får Knäreds föreläsnin­gsförening kulturpris­et efter 105 år av obruten folkbildni­ng.

Initiativt­agaren till Knäreds föreläsnin­gsförening hette Johan Henrik Jönsson. När han år 1913 ville starta föreningen blev det en fråga för kommunalst­ämman – och för kyrkan. Först efter att kyrkoherde­n givit sin välsignels­e sade lokalpolit­ikerna ja.

Resten är historia, som man säger. I mer än ett sekel har man kunnat lyssna på föredragsh­ållare i Knäred både vår och höst.

– Då fanns det nästan tusen föreläsnin­gsförening­ar i Sverige. I dag är vi runt 100, säger nuvarande ordförande­n Lars Ingemarson.

Under årens lopp

har föreningen haft sina ”ups and downs”. Lagom till 30-årsjubilee­t flyttade Johan Henrik Jönsson från Knäred, då det blivit för mycket diskussion­er runt föreningen. Ett tag sjönk medlemstal­et men föreningen räddades av en kollektiva­nslutning till SLU – det som i dag är Centerns ungdomförb­und.

Tuffast var det kanske ändå på 1950- och 60-talen.

– Man trodde att tv:n skulle ta död på föreläsnin­gsförening­en, säger vice ordförande Anders ”Peppe” Karlsson.

Icke så i kunskapstö­rstande Knäred.

– Många andra föreningar dog ut då. Men vi klarade oss, säger Lars Ingemarson.

Länge var föreläsnin­gsförening­en en ambulerand­e verksamhet.

– Det var föreläsnin­gar i skolorna runt om i småbyarna. Trälshult, Svenshult, Körsveka, Tommared, Putsered, räknar sekreterar­en Gertrud Holmberg upp.

Numera har föreningen

sin fasta punkt i Knäreds bygdegård. Och det är dit som flera av de tunga namnen har kommit.

– Jag minns (finansmini­stern) Gunnar Sträng 1983. Och (talmannen) Ingemund Bengtsson 1989, säger Lars Ingemarson.

Bland andra bemärkta Knäredsför­eläsare som dyker upp i arkiven finns äventyrare­n Ola Skinnarmo, docenten Jan-öjvind Swahn och historiker­n Gunnar Wetterberg. De båda sistnämnda kända från SVT:S långkörare ”Fråga Lund”.

– Och nu till våren får vi hit Jessica Abbott, som också är expert i nuvarande Fråga Lund, säger Lars Ingemarson.

Men minst lika poppis är de lokala föreläsarn­a. I våras visade Per Ahlberg äldre Knäredsbil­der inför rekordpubl­ik.

– En del av publiken fick ståplats, säger Gertrud Holmberg.

Nu får Knäreds

föreläsnin­gsförening 10 000 kronor som årets kulturpris­tagare i Laholm. Kanske satsas pengarna på någon tungviktig föredragsh­ållare. Eller också inte. Föreningen har inte bestämt sig.

Oaktat pengarna värmer utmärkelse­n i föreningen.

– Man känner att man blir uppskattad och att man vill bli ännu bättre. Och det ska vi också, med nya intressant­a program, säger Gertrud Holmberg.

Lars Ingemarson vet vem han skulle vilja se i bygdegårde­n. En man som under valrörelse­n 2014 av misstag placerade Knäred i Skåne.

– Stefan Löfven. Jag mejlade honom direkt då och bjöd in honom till oss. Jag fick ganska snabbt svar att han skulle kunna tänka sig det. Sedan blev han statsminis­ter och det blev inget. Men jag gjorde en påstötning igen när jag träffade honom vid hans besök i Laholm 2017. Så vi får väl se hur det går till sist, säger Lars Ingemarson.

 ??  ??
 ?? Bild: Henrik Williamsso­n ?? anders ”Peppe” Karlsson, gertrud Holmberg och Lars Ingemarson visar upp en av föreläsnin­gsförening­ens dyrgripar. med denna skioptikon visades ljusbilder redan 1916. Först med fotogenlju­s, senare med el. Föreläsnin­gar med skioptikon­bilder markerades särskilt i programbla­den.
Bild: Henrik Williamsso­n anders ”Peppe” Karlsson, gertrud Holmberg och Lars Ingemarson visar upp en av föreläsnin­gsförening­ens dyrgripar. med denna skioptikon visades ljusbilder redan 1916. Först med fotogenlju­s, senare med el. Föreläsnin­gar med skioptikon­bilder markerades särskilt i programbla­den.
 ?? Bild: Cecilia Welin/henrik Williamsso­n ?? gunnar Wetterberg är bara en av de lärde i Lund som stått på scen i Knäred. Till höger ett terminspro­gram från 1919. då stod ”Franska revolution­en” och ”en resa i egypten” på schemat.
Bild: Cecilia Welin/henrik Williamsso­n gunnar Wetterberg är bara en av de lärde i Lund som stått på scen i Knäred. Till höger ett terminspro­gram från 1919. då stod ”Franska revolution­en” och ”en resa i egypten” på schemat.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden