Hallandsposten

Ingen vräkning för knivhot mot Hfab-anställd

- Jan Stohr

En av HFAB:S anställda och en vvs-entreprenö­r hotades med kniv när de gick in i en lägenhet. Ingen av dem vill vittna om händelsen. Nu drar fastighets­bolaget tillbaka polisanmäl­an och kravet på vräkning.

Halmstads fastighets AB, HFAB, polisanmäl­de knivhotet och drog samtidigt i gång en process för att vräka hyresgäste­n. Hotet inträffade när personal kom till lägenheten för att kontroller­a temperatur­en.

Ingen öppnade, därför gick HFAB:S representa­nt och en entreprenö­r in med reservnyck­el. HFAB hade förvarnat i brev om att det var så man tänkte göra om ingen var hemma.

Men någon var i lägenheten, en man som ganska snabbt blev upprörd och så irriterad att han till sist drog kniv.

HFAB:S utsända backade

ut och lämnade den ilskne. Senare visade han sig vara lägenhetsi­nnehavaren­s man. Men han lugnade sig inte ens med det, utan stod sedan på balkongen och vrålade hotfulla saker efter dem när de gick.

Mannen hade tidigare varit skriven på adressen. Dessutom visade det sig att kvinnan som stod på kontraktet befann sig utomlands.

Till en början ansåg HFAB att det var frågan om olaglig andrahands­uthyrning och såg det som orsak att avsluta hyresförhå­llandet. I sin begäran hos Hyres- och arrendenäm­nden i Göteborg beskrevs händelsen som en ”synnerlige­n allvarlig störning”.

HFAB ansåg att även om kvinnan inte ens var i landet skulle hon svara för sin make.

Uppgifter från polisen

antydde att lägenhetsi­nnehavaren till och med bodde utomlands. Men innan hyresnämnd­en hann fatta något beslut drog HFAB tillbaka ärendet. HFAB:S representa­nt har slutat sitt jobb och ingen av dem vill i efterhand vittna om vad de upplevde.

– Vi har haft ett bra samtal med hyresgäste­n, som förstod allvaret i situatione­n och lovade att se till att det inte ska kunna hända igen. Det är extremt sällan som vår personal hamnar i den här typen av riktigt jobbiga situatione­r, säger Ulf Nilsson, chef för affärsutve­ckling och kommunikat­ion. Han fortsätter: – Man måste väga in många olika faktorer. Det är självklart att göra en polisanmäl­an, men det är också viktigt för oss att visa respekt och hänsyn mot hur vår medarbetar­e vill driva frågan vidare. Vi måste också göra någon form av rimlighets­bedömning, en avvägning av hur utfallet blir av en eventuell dom, respektive vad som händer om vi drar tillbaka anmälan. Vi har också övervägt möjlighete­n att bolaget anmäler saken, men i en sådan här fråga måste polisen ha någon som vittnar om händelsen, konstatera­r Ulf Nilsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden