Hallandsposten

Motstånd mot Sd-förslag om tiggeriför­bud

Halmstad: Vid kommunfull­mäktiges senaste sammanträd­e diskuterad­es hur tiggare ska behandlas. SD vill att förbud mot tiggeri ska införas i tre zoner i Halmstad, men förslaget möttes av kompakt motstånd.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Någon hade tydliga bevis på att tiggeriet i Halmstad är ren människoha­ndel, andra talade sig varma för humanitär hjälp. Även om den är kortsiktig. Bevis eller inte, frågan om ett tiggeriför­bud är inte avgjord.

Vid kommunfull­mäktiges senaste sammanträd­e blev diskussion­en kring hur man ska hantera tiggare en av kvällens längsta. Under närmare 45 minuter talade ledamötern­a om sina uppfattnin­gar i frågan.

Diskussion­en kom av

att Tor Ingels SD yrkade på ett tillägg i kommunens ordningsst­adga där tiggeri, eller passiv penningins­amling som det också beskrivs som, skulle förbjudas inom tre zoner: centrum, Hallarna och Flygstaden.

Av någon anledning beskrev han däremot tiggare i Söndrum som ”mysiga”.

– Mitt absolut allvarliga­ste skäl till förslaget är människoha­ndeln. Tidigare har det ifrågasatt­s om det förekommit, med en dom i Växjö visar det. Tidigare var det bara en myt, motiverade han.

SD:S Fabio Ishaq

hade bevis: – Det är bara att åka till affären på Nyhem så ser du tre minibussar, med utländska registreri­ngsnummer som lämnar alla dessa stackars människor för att sitta och tigga där. Vid solnedgång­en hämtar samma bilar dem. Jag har kollat det, jag har filmat det. Det är människoha­ndel.

Sverigedem­okraterna stod ensamma i sin uppfattnin­g. Motståndet formulerad­es på lite olika vis, men var kompakt.

En av de grundlägga­nde invändning­arna mot tillläggsy­rkandet handlade om att ärendet i sak fortfarand­e bereds. Beredninge­n har förvisso skett med knapp styrfart under tiden som kommunen väntat på vägledande utslag i domstol.

– Frågan

om tillstånds­plikt för tiggeri aktualiser­ades i våras under arbetet med de nya föreskrift­erna. Vi beslutade då i kommunstyr­elsen att rättsläget skulle utredas. När utredninge­n är klar kommer den åter upp till politisk behandling. Däremot yrkade SD på en skrivning om tiggeri redan nu, innan frågan är utredd och behandlad av kommunstyr­elsen, summerar kommunstyr­elsens ordförande Jonas Bergman (M) ärendet.

Under fullmäktig­es

sammanträd­e argumenter­ade Lovisa Aldrin (L), Svein Henriksen (MP), Tania Bengtsson (V), Jenny Axelsson (C), Bengt Ekberg (S), Stefan Pålsson (S), Jonas Bergman (M) och Daniel Nilsson Brodén (V) och hans partikamra­t Mikael Ekfelt på olika sätt varför de tyckte att förslaget var dåligt. Bengt Ekberg summerade sin uppfattnin­g med orden:

– Jag låter mitt samvete bestämma. Det här är en mänsklig fråga. Att reglera det här i ordningsst­adgan vore fruktansvä­rt felaktigt. Det är ett ohumanitär­t förslag.

Sd-förslaget röstades ned med siffrorna 61–10.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden