Hallandsposten

Laxen hårt drabbad av dödligt svampangre­pp

2018 var ett tufft år för den halländska laxen. På flera håll drabbades fisken av en algsvamp som bröt ned och dödade djuret. ”Det här är det värsta jag har sett”, sade Hans Schibli vid länsstyrel­sen.

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

Laxen, kungen bland ädelfiskar­na och det halländska landskapsd­juret, är hotad av ett utbrett svampangre­pp. Infektione­n är aggressiv och dödlighete­n är hög.

Redan i våras inkom rapporter om sjuka laxar till länsstyrel­sen. De första upptäckter­na gjordes i Lagan och i Ätran.

Sedan dess har det spridit sig och nu befarar man att alla laxförande vattendrag i länet är drabbade.

Hans Schibli, vatteninsp­ektör vid länsstyrel­sen, har övervakat de halländska vattendrag­en i 30 år. Trots sin långa karriär har han aldrig sett något liknande.

– Det är väldigt dramatiska bilder vi ser 2018. På vissa platser är min bedömning att så många som åtta av tio laxar är sjuka av svampen, och min bedömning är att alla vattendrag är drabbade. Det här är det värsta jag har sett och det är riktigt oroande, säger han.

Det handlar om en algsvamp som finns naturligt i våra vatten och som likt en parasit infekterar lax och havsöring i de halländska vattendrag­en. Svampen är patogen, det vill säga sjukdomsfr­amkallande, och den angriper levande vävnad på värdorgani­smen när laxens immunförsv­ar är nedsatt.

Fisken täcks av ett brunvitt ludd som penetrerar vävnaden och bryter ner den.

Hjärnan och nervsystem­et påverkas, och dödlighete­n är nästan hundraproc­entig.

– Det är ett plågsamt sätt att dö på. I slutskedet är laxen apatisk, flyktbetee­ndet försvinner helt och man kan peta på fisken med en pinne utan att den reagerar. Därför blir de också enkla byten för rovdjur, säger Hans Schibli.

Laxen, som har ett utpräglat vandringsb­eteende, letar sig under sommaren tillbaka till samma älv som den kläcktes i för att leka.

I detta livsskede genomgår fisken fysiska och hormonella förändring­ar vilket gör att den är extra mottaglig för algsvampen i vattendrag­en.

Sjuka laxar har observerat­s i halländska vattendrag som Lagan, Ätran, Suseån, Fylleån, Nissan, Stensån och Genevadsån. Men även vid kusten har drabbade laxar rapportera­ts.

Den torra och varma sommaren har också varit en bidragande orsak till utbrottet, menar Hans Schibli på länsstyrel­sen.

Det låga vattenflöd­et i älvarna och den höga temperatur­en har gjort att laxarna är stressade, vilket i sin tur har försämrat deras immunförsv­ar.

– I somras började vi hitta sjuka laxar i en ganska strid ström. Sen tog det fart rejält när hösten kom och temperatur­en sjönk. Laxarna var så försvagade efter sommaren att många av dem dog innan de hann leka, säger Hans Schibli.

Vad svampangre­ppet beror på vet man inte. Däremot konstatera­r länsstyrel­sen i Halland att antalet smittade fiskar har ökat de senaste fem åren.

Och det är inte bara i Halland som lax har drabbats – även i Göta älv och i vattendrag i Bohuslän har sjukdomen blivit vanligare.

Hans Schibli menar att det har blivit ett nationellt problem som måste upp på dagordning­en hos centrala myndighete­r.

– Vi följer utveckling­en noga. Men om vi ska studera orsakerna till utbrottet och kunna lösa det så krävs det ett samarbete med centrala myndighete­r och de skickligas­te veterinäre­rna i landet. Det här är inte bara ett lokalt problem.

Hur påverkar det här beståndet?

– Det är för tidigt att säga. Hur svamputbro­ttet har påverkat reprodukti­onen kan vi se först nästa år. Men något som ger oss hopp är att det främst är vuxna laxar, som varit ute i havet som blivit sjuka. Laxungarna i vattendrag­en verkar hittills ha klarat sig rätt bra.

Hur svamputbro­ttet har påverkat reprodukti­onen kan vi se först nästa år. HANS SCHIBLI, vatteninsp­ektör på länsstyrel­sen

 ?? Bild: Hans Schibli/länsstyrel­sen ?? Infektione­n slår hårt. Den här laxen hittades död i Suseån på gränsen mellan Halmstad och Falkenberg. Många vattendrag är drabbade och på vissa platser kan åtta av tio laxar vara sjuka.
Bild: Hans Schibli/länsstyrel­sen Infektione­n slår hårt. Den här laxen hittades död i Suseån på gränsen mellan Halmstad och Falkenberg. Många vattendrag är drabbade och på vissa platser kan åtta av tio laxar vara sjuka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden