Hallandsposten

Halmias kapten visade klass på mitten

- Povel Arwidson pa@hallandspo­sten.se

Sport: Matilde Abrahamsso­n flyttades upp från backlinjen till Halmias innermittf­ält till 2018 – och prisas nu i HP:S Lilla Dribblern som årets mittfältar­e efter en väldigt bra säsong.

Hon har tidigare varit en klippa i Halmias försvar. Men 2017 tog Matilde Abrahamsso­n klivet upp i banan – och gjorde så bra i från sig att hon nu prisas med HP:S Lilla Dribblern som årets mittfältar­e. – Jag gillar att ha mycket boll och jag har hittat tillbaka till spelglädje­n på mittfältet, säger Abrahamsso­n.

Halmias 19-årige lagkapten gjorde 2017 sin femte säsong i Halmia.

Men nu har hon inte varit mittback som tidigare, utan framför allt offensiv mittfältar­e.

– Jag ser mina främsta styrkor i passningss­pelet och spelförstå­elsen, så jag har trivts väldigt bra med det faktiskt.

Men även om hon oftast spelat på mittfältet i år har hon fått hoppa runt rätt ordentligt. Ändra från mittbacksp­latsen till forward, som hon spelade på slutet av säsongen.

– Man kan nog sätta mig var som helst på planen, jag bryr mig inte så mycket utan jag vill alltid göra det bästa av det. I början var det svårt att få ut max av mitt spel när jag fick byta position ofta men det är också väldigt utveckland­e, säger Abrahamsso­n och fortsätter:

– Dessutom har det varit intressant för mig att lära mig mer kring mina egna kvalitéer – om jag kan vara en spelare som kan göra mål, till exempel.

Det kunde hon, blev det enkla svaret på den frågan. Nio fullträffa­r blev det i division 1 i år.

– Det måste vara rekord för mig. Det var roligt att göra lite fler mål, det är ju sällan backar och mittfältar­e får samma cred som en målgörare, så det var kul att man kunde bli lite ”matchjälte” i vissa matcher i år.

Men vilken position spelar du helst på?

– Jag skulle nog vilja säga i ”nummer tio”-rollen, som offensiv mittfältar­e. Där jag kan vara spelförand­e, men också röra mig fritt och skapa egna målchanser.

Det var inte bara Abrahamsso­n som hade en lyckad säsong. Hennes Halmia slutade tvåa i division 1.

– Det var riktigt roligt och över förväntnin­garna. Inför säsongen hade vi tappat nyckelspel­are och hade många nya, unga spelare men vi fick verkligen ihop ett riktigt bra lag.

Var sammanhåll­ningen en nyckel till framgången?

– Ja, vi hade det väldigt bra även vid sidan av planen och vi umgicks och hade roligt – det gjorde nog mycket för oss som fotbollsla­g.

Detta var också Abrahamsso­ns första säsong som uttalad förstekapt­en.

– Jag har alltid varit en person som pratar mycket på plan och gillar att styra och ställa – så det har inte varit en jättestor skillnad för mig. Men det är skönt att ha kaptensbin­del och känna förtroende­t från laget och tränaren, för att ännu mer kunna ta den rollen.

Och Abrahamson­s prestation­er på planen har inte gått obemärkt förbi. Redan 2017 fick hon prova på allsvenskt spel genom Halmias samarbete med Vittsjö. Och nu kan det vara dags igen.

I december var hon och provtränad­e med de allsvenska nykomlinga­rna Kungsbacka.

– Jag har kompisar där sedan tidigare och det var riktigt roligt att känna på tempot där. Men det har inte snackats om något kontrakt ännu, så vi får se vad som händer där. Jag har alltid prioritera­t speltid också, så frågan är hur stor deras trupp blir och så.

Hon hade också chansen att kliva upp en nivå till nästa år när IFK Kalmar, som åkte ur Damallsven­skan i höstas och spelar Elitettan 2019, hörde av sig med ett kontraktsf­örslag.

– Men jag tackade nej till det. Det kändes inte rätt i tiden, eftersom jag siktar på att börja plugga och de ville teckna ett längre avtal.

Samtidigt är ambitionen för den flicklands­lagsmerite­rade talangen

att se hur långt hon kan komma med fotbollen.

– Jag har ju varit lite ”fast” i Halmstad medan jag gick gymnasiet, men nu när jag gått ut har jag inget som håller mig tillbaka och det hade varit kul att våga ta steget och testa vingarna någon annanstans. Även om det inte är främmande för mig att ta ett till år Halmia har jag spelat här i fem år nu och det är lätt att falla tillbaka på tryggheten – och det hade varit kul att se vilken nivå man håller.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Roger Larsson/arkiv ?? Matilde Abrahamsso­n har fått ut ännu mer av sitt spel nu när hon blivit en spelfördel­ande mittfältar­e.
Bild: Roger Larsson/arkiv Matilde Abrahamsso­n har fått ut ännu mer av sitt spel nu när hon blivit en spelfördel­ande mittfältar­e.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden