Hallandsposten

Torkan kommer att påverka även nästa år

- Carina Nilsson cn@hallandspo­sten.se

Laholm: Kreativite­ten var stor efter sommarens svåra torka och bönderna har dragit många viktiga lärdomar. Men effekterna kommer att kvarstå länge.

Sommaren 2018 går till historien som en av de soligaste och varmaste någonsin. Det var också sommaren då bete och foder till djuren tog slut, och många lantbrukar­e fick jobba nästan dygnet runt.

– Jag och min sambo Magnus vakade nästan alla nätter. Vi flyttade fåren mellan olika beten, såg till att alla lammen hängde med, och dessutom behövde vi ha koll på bevattning­smaskinern­a som gick dygnet runt. På natten slapp vi också den brännande solen, även om det fortfarand­e var varmt, säger Ulrika som är ordförande i LRF:S kommungrup­p i Laholm.

Ulrika och Magnus driver en ekologisk fårgård i Ålstorp. Här föll det mellan 25 och 30 millimeter regn – från den 30 april till den 9 augusti.

– Jag tror inte någon hade kunnat föreställa sig en så lång period med nästan inget regn, säger Ulrika Algothsson.

Med de lätta jordar, som södra Halland till stor del består av, insåg Ulrika och flera andra lantbrukar­e redan i början av juni att sommaren skulle komma att bli svår.

– Den första grässkörde­n kördes av i slutet av maj, och kort efteråt såg vi att det blev ingen återväxt. Den 4 juni träffade vi länsstyrel­sen och flaggade för att det såg illa ut. Men då trodde alla fortfarand­e att det skulle börja regna.

I början av juli hölls ett möte på Vallberga lantmän med LRF, länsstyrel­sen och foderrådgi­vare bland annat.

– Vid den tidpunkten kände vi att det kunde gå helt åt skogen, men vi fick rådet att så om de åkrar, där man tagit en tidig skörd. Det var en av de saker som räddade situatione­n för många, säger Ulrika.

Sommaren bestod mest av arbete. Att åka ut till havet och bada under semestern fanns inte ens på kartan.

– Elstängsle­n fungerade inte i torkan, och djuren rymde hur många gånger som helst. Vi fick också stängsla nya områden till bete hela tiden. Men det fysiska arbetet sitter i ryggmärgen, det var den psykiska pressen som var värst, att inte veta när och hur det här skulle lösa sig.

Räddningen kom i form av regn i augusti, och en mild höst.

– Det räddade oss från en fullständi­g katastrof. Djuren har kunnat gå ute och beta länge och det har gått att skörda det som såddes om i somras. Men torkan har drabbat alla lantbrukar­e – och skogsägare – väldigt hårt, säger Ulrika.

Sett i backspegel­n gav torkan många viktiga insikter och lärdomar.

– Kreativite­ten har varit jättestor och vi har lärt oss mycket mer om vad djuren kan äta. Vi vet också mer om vilka grödor som tål att betas efter skörden.

–Vi sådde foderraps i juni som vi vattnade, så att lammen kunde börja beta den i mitten av juli. Genom att dela hagen i flera mindre så hann den avbetade rapsen växa till sig igen. Det gjorde att vi hade foder som gick att beta till november.

På Ulrikas och Magnus gård finns det nu 50 tackor färre än planerat, och lamningen har skjutits fram till senvåren.

– 40 av tackorna hade kunnat gå kvar ett år till, men på det här sättet sparar vi foder. Genom att skjuta på lamningen kan det i bästa fall finnas bete till tackorna när lammen föds.

Ulrika hoppas att vintern blir lagom sträng.

– Det gynnar de vallar och betesmarke­r som har klarat sig. Mycket behöver sås om, men det är inte säkert att utsädet räcker till allas behov. Vi bönder är alltid beroende av vädret och det kan man inte styra, men vi skulle behöva en längre period med gynnsamt väder för att det ska återgå till det normala.

Ulrika tror att de flesta kommer att se till att ha större lager av foder i framtiden.

– Men vi behöver förmodlige­n göra ändå mer för att tackla klimatförä­ndringarna i framtiden, säger hon.

En positiv sak som torkan förde med sig var en större förståelse hos konsumente­rna och handeln, tror Ulrika.

– Torkan har ökat kostnadern­a för alla lantbrukar­e, och även skogsägarn­a. Men jag hoppas också att fler har fått insikt i att maten måste få kosta om den ska produceras på ett sätt som är bra för människor och miljö.

Den milda hösten gjorde underverk ULRIKA ALGOTHSSON, ordförande för LRF i Laholm

 ?? Bild: Carina Nilsson ?? Ulrika Algothsson har vallhundar som hjälper till att flytta och samla ihop fåren. ”En duktig vallhund kan ersätta tio personer”, säger hon.
Bild: Carina Nilsson Ulrika Algothsson har vallhundar som hjälper till att flytta och samla ihop fåren. ”En duktig vallhund kan ersätta tio personer”, säger hon.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden