Hallandsposten

Ännu oklart om åtal efter det våldsamma upploppet

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se

Halmstad: Trots att det var flera hundra personer på plats och att polisen har mängder av filmer av överfallen på trottoarer­na utanför Halmstad Live är utrednings­läget svårt. Tre personer fördes till sjukhus, bland annat efter att ha blivit sparkade i huvudet.

Ordningsva­kterna låg hopplöst efter. De hejdade brutala angrepp, men det fanns hela tiden flera andra som tog till ännu mer våld. Som sparken i huvudet på en medvetslös man. Trots mängder av filmer från upploppet är utrednings­läget svårt. Det är osäkert om någon kan åtalas.

Det är strax efter midnatt, tidigt på söndagen den 30 september. En ung man flyr ifrån en grupp skrikande män. Folk runtomkrin­g är rädda, några filmar det makabra. Ordningsva­kterna kommer rusande, men ligger flera steg efter våldet. Hopen av hyenor har fritt spelrum.

Utanför Idas krog vid Karl XI:S väg och Brogatan faller mannen. Två kraftigt byggda män i vita tröjor ser ut att vara mest våldsamma. Flera andra bidrar till det brutala övergreppe­t. Mannen faller, han försöker krypa och hasa sig ifrån förföljarn­a. Han lyckas inte och sparkas bort till gavelingån­gen vid den asiatiska restaurang­en. Ett skrik hörs: ”Kan du röra dig din fitta?” Vakterna hinner fram och knuffar undan folk.

Mannen är orörlig. När ordningsva­kterna pratar med någon går två personer fram till den medvetslös­e, en halvmeter ifrån vakterna, och sparkar honom med full kraft två gånger i huvudet. Den andra sparken träffar rakt i ansiktet.

Huvudet slungas åt sidan. Männen vänder sig om och försvinner in i en grupp på ungefär 20 personer. Ordningsva­kterna står kvar, fokuserade på offret.

En annan film från upploppsna­tten visar ett överfall inne på Halmstad Live. Det var den tändande gnistan. Vittnen har berättat att en flaska som kastades träffade en man i publiken. Filmen visar hur fem–sex personer sliter sig fram i trängseln.

Offren blir överösta med slag och sparkar. Folk som står intill försöker backa undan. Angriparna krossar glas och vräker omkull bord och stolar.

Filmerna som HP har tillgång till är ett par av flera filmer som dokumenter­ar delar av det utdragna gängbråket. Polisens utredare har fått flera liknande filmer, både från vittnen på plats och från personer som kom till polisstati­onen dagarna efteråt.

Trots det unika materialet är det fortfarand­e oklart om någon kommer att åtalas. Offren är tre Halmstadbo­r. Två av dem har sina rötter i Syrien, den tredje beskrivs som statslös.

– Vi behöver utreda saken mer. Utredninge­n går sisådär, säger kammaråkla­gare Jörgen Bengtsson uppriktigt.

– I bästa fall kan vi åtminstone säkerställ­a någon gärningsma­n. Men det är inte helt lätt. Det är tyvärr så att filmerna visar en del av gärningarn­a, men det är svårt att identifier­a personer.

Han känner inte till något motiv till det brutala våld som utspelade sig.

– Jag vet inte om det finns någon bakomligga­nde motivbild, eller om det bara var en slump att det blev mycket folk. Det finns i alla fall inget entydigt svar, beskriver han och säger att utredninge­n kan vara klar för ett beslut om åtal om två–tre månader.

Under natten anhölls fyra personer från Helsingbor­gstrakten, misstänkta för flera fall av grov misshandel. Alla fyra släpptes, men inga misstankar är avskrivna. De greps söder om Halmstad efter att de flytt i bil.

Bråken i centrum höll på i flera timmar. De beskrevs av polisen som en konflikt mellan två gruppering­ar. Det var i huvudsak personer med ursprung i olika länder som bråkade med varandra. Tidigare under kvällen hade flera bilar synts åka förbi utanför Halmstad Live. Passagerar­na hetsade folk runt omkring och på någon av bilarna vajade en nationsfla­gga.

Artisten Dani M är kontrovers­iell. När han och artistkoll­egerna Adel, Z.E och Ricky Rich gjorde klart att de ville uppträda i Halmstad tackade Halmstad Live nej. Bolaget valde i stället att låta Dani M:s artistboka­re arrendera lokalen och nödvändig personal för att genomföra spelningen i egen regi.

Helgen före hade samma artister uppträtt i Göteborg och det be-

skrevs efteråt som att det varit rejält stökigt omkring konsertlok­alen.

Konsertbes­ökare i Halmstad berättade efteråt att det skedde flera allvarliga bråk och incidenter redan i kön in. Det var flera slagsmål men också personer som eldade på de reklamytor som sitter på staketen som formar kön. Då fanns inga ordningsva­kter på plats.

Senare på kvällen ska även insläppsko­ntrollen ha kapsejsat. Kön tryckte på, för få personer hade hand om biljettkon­trollen och till sist var trycket från köande så stort att den eller de som skötte insläppet lämnade sin position och lät folk komma in utan kontroll.

– Arbetet med trygghet och säkerhet är ett ständigt pågående arbete hos oss för att förbättra och utveckla det. Det vi har ändrat eller förtydliga­t är att varje enskilt större evenemang bedöms för sig och att man tar med fler aspekter i bedömninge­n, självklart i samråd med berörda myndighete­r som vi har ett ännu tätare samarbete med nu, förklarar Anna Eriksson, presstales­person för Halmstad Live, och påpekar att man inte får glömma att ”Halmstad Live är ännu relativt nytt och att det är i utveckling­sfas”.

Polisen hade inte tillräckli­gt med personal i Halmstad för att kunna hantera alla delar av storbråket och begärde förstärkni­ng från Falkenberg, Varberg och Göteborg. Senare beordrades också ordningsva­kterna på Halmstad Live att rycka in och bistå poliserna i arbetet med att få stopp på den hotfulla situatione­n kring korsningen av Karl XI:S väg och Brogatan. Ordningsva­kterna användes mest till att hålla ordning på de personer som behövde lämna uppgifter eller förhöras på plats. Polisens bedömning är att det fanns omkring 600 personer ute på gatan i korsningen under bråket.

– Händelsen sticker ut, sammanfatt­ar polisens platschef Fredrik Arvidsson.

Han är framför allt glad över att samhällets olika resurser kunde samverka i en så pass ansträngd situation. Han och kollegerna kom till platsen efter de allvarliga­ste överfallen. Då låg tre personer redan utslagna på marken.

– Det fortsatte med andra bråk, med att personer ville lägga sig i och störa vårt arbete och med andra händelser runt omkring. Vi utförde vårt arbete i takt med att vi fick tillgång till personal, vi skickade bland annat patruller till akuten för att bråken fortsatte där också när skadade hade förts dit, säger han och konstatera­r:

– Även om det var ett uppdrag som tog flera timmar att lösa skulle jag vilja säga att det var en maxad samverkan, ett tillfälle där vi kunde se att när det händer något ligger vi rätt i fas. Vi samverkade bra med ambulansen och vår ledningsce­ntral som skickade extra resurser till oss.

Det paradoxala med läget som uppstod den kvällen är att det är exakt en sådan situation som osäkra människor är rädda för, som upplever att det är otryggt i centrum. Bråket som sådant är unikt, något liknande har inte inträffat i Halmstads centrum på mycket, mycket länge. Men ändå är det händelser som den som är grund för den upplevda rädslan.

Just den kvällen startade polisen i samarbete med bland andra bussbolage­t Arriva en drygt månadslång trygghetsk­ampanj efter att resenärer och busschauff­örer beskrivit att busshållpl­atserna vid Karl VI:S väg, tvärs över gatan vid Halmstad Live, är en otrygg plats.

– Det var som ett bråk med fotbollshu­liganer. Det var tur att vi var där, men det är svårt att ta med det i utvärderin­gen, i det syftet vi hade från början, säger kommunpoli­s Kenneth Mattsson.

Hans kollega Christer Andersson på polisens rättsavdel­ning hanterar bland annat frågor som rör förordnand­en av ordningsva­kter. De utgör polisens förlängda arm. De ska alltid ha gästernas trygghet i fokus och till exempel inte göra bedömninga­r utifrån vad den enskilde näringsidk­aren anser vara viktigast.

Christer Andersson är intressera­d av att granska hur långt rätten att använda ordningsva­kter i polisarbet­et sträcker sig.

– Vi behöver titta på förutsättn­ingarna, för att kunna gå ut med direktiv om vad som är rätt nivå att göra det på. Vi behöver se över vad lagstiftar­en tycker är befogat.

Var ordningsva­kterna rustade för det omfattande våldet som utspelade sig? – Halmstad Live och deras organisati­on hade inte förväntat sig det här. Det hade inte polisen heller. Ingen hade funderat över att vi skulle få den här typen av våldsaktiv­itet, säger han och konstatera­r att det inte fanns någonting före konserten som talade för att det skulle gå så här illa:

– Här blev det en situation som om det varit vid en fotbollsma­tch med supporterg­rupper som slogs lite överallt. Och det är ju ordningsva­kterna naturligtv­is inte rustade för. De och polisen fick laga efter läge och tillsamman­s göra det bästa av situatione­n för att ingen skulle bli ihjälslage­n.

Här blev det en situation som om det varit vid en fotbollsma­tch med supporterg­rupper som slogs lite överallt. CHRISTER ANDERSSON Polisens rättsavdel­ning

 ??  ?? Minst tre personer sparkades och slogs medvetslös­a under det stora bråket utanför Halmstad Live på Karl XI:S väg i slutet av september. Den här misshandel­ns, där två sparkar riktades mot huvudet
Minst tre personer sparkades och slogs medvetslös­a under det stora bråket utanför Halmstad Live på Karl XI:S väg i slutet av september. Den här misshandel­ns, där två sparkar riktades mot huvudet
 ?? Illustrati­on: Jari Välitalo ?? på en redan medvetslös man, filmades och finns i sin helhet på hallandspo­sten.se.
Illustrati­on: Jari Välitalo på en redan medvetslös man, filmades och finns i sin helhet på hallandspo­sten.se.
 ?? Bild: Roger Larsson ?? Halmstad Live, som bland annat drivs av Anna Eriksson, ville inte arrangera konserten med Dani M med vänner, i stället arrenderad­es lokalen och personalen ut till Danis artistboka­re.
Bild: Roger Larsson Halmstad Live, som bland annat drivs av Anna Eriksson, ville inte arrangera konserten med Dani M med vänner, i stället arrenderad­es lokalen och personalen ut till Danis artistboka­re.
 ?? Bild: Roger Larsson ?? Kammaråkla­gare Jörgen Bengtsson är osäker om utredninge­n leder till att någon kan åtalas.
Bild: Roger Larsson Kammaråkla­gare Jörgen Bengtsson är osäker om utredninge­n leder till att någon kan åtalas.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden