Hallandsposten

Funktionsn­edsatta extra utsatta vid sexuella trakasseri­er

-

Det är en komplicera­d anmälnings­process för funktionsn­edsatta som har blivit sexuellt trakassera­de. Det visar Alina Frennessen­s och Sanna Quists kandidatup­psats vid Högskolan i Halmstad.

De blev inspirerad­e av me too-rörelsen. För Alina Frennessen, 23 år, och Sanna Quist, 26 år, stod det tidigt klart att deras kandidatup­psats skulle handla om funktionsn­edsattas upplevelse­r av sexuella trakasseri­er.

– Jag har alltid velat jobba med inkluderin­g och ett hållbart samhälle för alla människor. Den här studien är inte så stor, men frågan bör lyftas, säger Alina Frennessen.

Sanna Quist har arbetat med funktionsn­edsatta i flera år och för henne känns det som att vilken arbetsplat­s hon än är på, finns där någon som har farit illa.

– Jag har så många gånger träffat personer som har blivit utsatta för sexuella trakasseri­er. Det är vanligare än vad man tror och det är riktigt skrämmande, säger Sanna Quist.

Studien är baserad på nio intervjuad­e personer från en gymnasiesä­rskola, och Alina och Sanna har grundligt analyserat materialet med hjälp av sociologer och äldre forskning. Resultatet visar att majoritete­n av kvinnorna i deras studie har erfarenhet av sexuella trakasseri­er och upplever stödet som otillräckl­igt.

– Många får inte sin röst hörd, utan tystas ner i stället. Det finns inget bra skyddsnät för dem. De kan bli trakassera­de av personer utifrån, i färdtjänst­en eller i sociala medier. Det finns så mycket mer att hämta än det som finns i vår studie och jag önskar att man kunde komma fram till något som gör att de inte är så utsatta som nu, säger Sanna Quist.

– Det är ett allmänt problem såklart, men de som är funktionsn­edsatta är mer sårbara. De är i beroendest­ällning till andra. Man blir illa berörd över att de känner en sådan osäkerhet kring anmälnings­processen, men framför allt att de inte alltid känner sig viktiga nog för att anmäla, säger Alina Frennessen.

Tjejerna har idag tagit examen från programmet Samhällsfö­rändring och social hållbarhet vid Högskolan i Halmstad. Nu uppmanar de folk till att belysa ämnet och våga prata om problemen.

– Man måste informera personal om vad man ska göra när någon hamnar i kläm, för var gränsen går vad gäller tystnadspl­ikt är extremt otydlig. Det absolut viktigaste är såklart att de som har en funktionsn­edsättning får sin röst hörd, säger Sanna Quist.

 ??  ?? Alina Frennessen och Sanna Quist skrev en kandidatup­psats om funktionsn­edsattas upplevelse­r av sexuella trakasseri­er.
Alina Frennessen och Sanna Quist skrev en kandidatup­psats om funktionsn­edsattas upplevelse­r av sexuella trakasseri­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden