Hallandsposten

Brottets anläggning ska renas med solen

- Cecilia Welin

Simstadion Brottet har fått en egen solcellsan­läggning. Elen ska användas för att kunna försörja badets reningsanl­äggning.

I oktober inleddes arbetet med att sätta upp kommunens 28:e solcellsan­läggning. Skärmtaket på simstadion har byggts ut med två rader solcellspa­neler berättar Sveningvar Petersson, driftingen­jör.

– Anläggning­en är cirka 220 kvadratmet­er och har en toppeffekt på 42 kilowatt. Solcellern­a ska producera cirka 42 600 kilowattim­mar per år vilket motsvarar nästan den årliga förbruknin­gen för två villor.

Så gott som all el som produceras i anläggning­en kommer att användas för badets reningsanl­äggning, vilket är passande eftersom den anläggning­en används som allra mest när solen ger som mest, påpekar Sven-ingvar Petersson.

Han tillägger att solcellern­a kommer att klara av att producera 25 procent av den el som reningsanl­äggningen totalt förbrukar på ett år. Hallandspo­sten berättade i höstas att kommunens första solföljare stod klara på Nymansgata­n.

Några fler av samma slag, som hela tiden följer solen, kommer det troligen inte att bli i kommunens regi på grund av att de är dyra i både inköp och montage, enligt Sven-ingvar Petersson.

– Det finns dock andra sorter som bara följer solen i en axel, det vill säga horisontel­lt från öst till väst. Sådana vore intressant att prova och de är rätt mycket billigare, uppger han.

På tur att få solcellsan­läggning står nu Aleskogens förskola. Därefter kan det bli dags för bland annat Kärlekens skola, Sofiebergs­skolan och Kattegatts­kolan.

Solcellern­a ska producera cirka 42 600 kilowattim­mar per år. SVEN-INGVAR PETERSSON, driftingen­jör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden