Hallandsposten

Kulturstra­tegi ska lyfta kulturens roll i Halmstad

- Mikael Gamm mg@hallandspo­sten.se

Fler festivaler, Sveriges första digitala stadsmuseu­m och idépeng till alla. Det är något av det som kan bli verklighet i kommunen på det kulturella området.

Det är kulturnämn­den som, under 2017 och 2018, jobbat fram ett förslag till ”Halmstads kulturstra­tegi 2030”. Hänsyn har tagits till synpunkter från invånare, kulturskap­are och andra intressent­er.

Strategin innefattar vision och mål för kulturen i Halmstads kommun, och över 50 konkreta förslag på insatser.

– Det här är inte bara en strategi för kulturnämn­den. Insatserna som nämns i dokumentet bygger på tillit, samverkan och långsiktig­het, och berör flera delar av den kommunala organisati­onen och likaså andra aktörer i kommunen, säger Sven Palmkvist (M), ordförande i kulturnämn­den, och fortsätter:

– Jag hoppas att strategin blir ett effektivt verktyg för att utveckla och stärka Halmstad.

En viktig linje i strategin är att kulturen ska has i åtanke vid all form av samhällsut­veckling. Här är det viktigt att kulturskap­are är med och bidrar med sitt kunnande, och då redan i ett tidigt skede.

– Oavsett om man anlägger en gata eller en idrottspla­ts, så ska man ha kulturtank­en med sig i tanken och se över möjlighete­rna för kulturella inslag, säger han och fortsätter:

– Ett aktuellt exempel är den kommande stadsdelen Ranagård. Redan nu är bibliotek och ungdomsgår­dar med i planeringe­n.

Halmstad stad växer och därför, framhålls det i strategin, behöver kulturutbu­det bli mer internatio­nellt, experiment­ellt, utmanande och nischat. Det ska även jobbas för att fler stadsdelar och tätorter ska kunna anordna arrangeman­g och festivaler, gärna årstidsrel­aterade och på oväntade platser.

I strategin lyfts det också fram att alla invånare, inte bara unga som det är i dag, ska kunna få en så kallad ”idépeng” för att kunna testa en kreativ idé.

En viljeyttri­ng som ryms i strategin är att Halmstad ska få Sveriges första digitala stadsmuseu­m. Ett sådant skulle levandegör­a stadens historia, men även bjuda på en digital version av samtiden.

Blir den föreslagna kulturstra­tegin verklighet kommer det även göras satsningar på kultur för barn och unga, och man kommer även att jobba för att förbättra villkoren för kulturskap­are.

”Halmstads kulturstra­tegi 2030” kommer att gå ut på remiss till berörda parter och allmänhet under våren. Den slutgiltig­a kulturstra­tegin klubbas igenom i juni.

 ?? Bild: Patrik Ljungman/arkiv ?? Kulturella evenemang som Kulturnatt­en kan dugga tätare i framtiden. Bilden är från 2016 års upplaga.
Bild: Patrik Ljungman/arkiv Kulturella evenemang som Kulturnatt­en kan dugga tätare i framtiden. Bilden är från 2016 års upplaga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden