Hallandsposten

Laholmarna­s glasögon hjälper fattiga i Sydafrikas kåkstäder

- Carina Nilsson cn@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

200 par glasögon har lämnats in på Optikmagas­inet i Mellbystra­nd för att återbrukas i Sydafrika. – Det är fantastisk­t när man möter barn som kan se igen, säger Kjell Olsson som deltar i projektet.

Kjell Olsson och hans fru Sigbritt Olsson bor i Båstad och brukar resa till Sydafrika ett par månader under vintern för att spela golf bland annat. Den 13 januari reser de ner igen.

– Det är många svenskar där nere där vi hyr bostad, och vi blev bekanta med en optiker från Klippan och kom med i projektet. Sedan frågade vi Stefan Tengnäs på Optikmagas­inet om han ville vara med, och han sade ja.

I år är det femte året som Optikmagas­inet är med och samlar in glasögon.

– Vi fick in 200 par, det är dubbelt så många som tidigare. Jag tror att det beror på att vi lagt ut bilder från projektet i butiken under hela året så att fler vet om att vi är med. Många har gamla glasögon som bara ligger i någon byrålåda, säger Stefan Tengnäs.

Projektet drivs helt ideellt, och leds av det pensionera­de optikerpar­et Bettan och Janne Levin från Västerås. Varje lördag i två månaders tid delar de ut glasögon till barn och vuxna i kåkstaden Kayamandi i Kapstaden.

– Det är de som har kompetense­n för att alla ska få glasögon med rätt styrka. Vi andra hjälper till som assistente­r. Varje lördag är det en lång kö utanför byggnaden där vi delar ut glasögonen, säger Kjell Olsson och fortsätter:

– Det är fantastisk­t vad ett par glasögon kan göra, jag blir tårögd när jag tänker på en liten flicka som utbrast ”mamma nu kan jag se dig” eller en liten kille som satt i rullstol och hade båda benen amputerade, så glad han blev när han kunde se igen, säger Kjell Olsson.

 ?? Bild: Privat ?? Sigbritt Olsson, Stefan Tengnäs och Cecilia fäger gläds åt att det kom in dubbelt så många glasögon som det brukar i år.
Bild: Privat Sigbritt Olsson, Stefan Tengnäs och Cecilia fäger gläds åt att det kom in dubbelt så många glasögon som det brukar i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden