Hallandsposten

Sjöfartsve­rket vill ha fler räddningsh­elikoptrar

-

Sjöfartsve­rket vill ha fler räddningsh­elikoptrar för att kunna hjälpa till med att släcka skogsbränd­er. Verket föreslår att systemet byggs ut med tre till fyra nya helikoptra­r, en satsning på omkring 450–600 miljoner kronor.

Efter skogsbränd­erna som härjade i stora delar av Sverige i somras fick Sjöfartsve­rket i uppdrag att utreda hur verkets räddningsh­elikoptrar skulle kunna användas vid framtida släcknings­arbeten. I rapporten, som nu lämnas in till regeringen, föreslår Sjöfartsve­rket en rejäl utbyggnad av dagens flotta av räddningsh­elikoptrar.

I förslaget ingår utöver tre till fyra nya helikoptra­r och nya besättning­ar även en ny helikopter­bas i Norrlands inland, totalt en investerin­g på cirka 450–600 miljoner kronor.

– Det är alltid en fråga om pengar och vi har stor respekt för att regeringen måste prioritera mellan många angelägna insatser. Men vi vill ändå visa på möjlighete­rna

Sjöfartsve­rket har i dag sju räddningsh­elikoptrar av typen AW139, byggda i Italien av företaget Agusta Westland.

Det huvudsakli­ga uppdraget är sjö- och flygräddni­ng.

Helikoptra­rna är placerade på fem baser (Säve, Kristianst­ad, Visby, Norrtälje och Umeå).

En helikopter bemannas normalt av två piloter, en vinschoper­atör och en ytbärgare. Totalt har verket i dag 22 besättning­ar: fyra per bas samt två besättning­ar som används för att täcka vakanser med mera. Verket föreslår nu en satsning på tre till fyra nya helikoptra­r, fyra nya besättning­ar och en ny, sjätte, bas i Norrlands inland. med ett utbyggt helikopter­system, vi tror väldigt mycket på de möjlighete­rna, säger Katarina Norén, generaldir­ektör för Sjöfartsve­rket, till TT.

Sjöfartsve­rket har i dag sju räddningsh­elikoptrar på fem baser. Helikoptra­rna behöver kompletter­as med bland annat lastkrokar för att kunna användas till brandsläck­ning. Men att göra det inom det befintliga systemet skulle riskera att minska antalet möjliga räddningsi­nsatser, befarar Sjöfartsve­rket.

– Det skulle bli en konkurrens om resurserna, inte minst eftersom det är högsäsong för brandbekäm­pning på sommaren, samtidigt som det också är högsäsong för våra räddningsu­ppdrag, säger Mattias Hyllert, som är chef för sjö- och flygräddni­ngen på verket. – Därför föreslår vi att man i stället utökar systemet. Då kan vi utföra fler arbetsuppg­ifter, samtidigt som vi skulle ha bättre resurser om det till exempel inträffar en större olycka till havs. Sjöfartsve­rket tar upp två ytterligar­e alternativ i rapporten, dels en utbyggnad med bara två helikoptra­r, dels enbart en modifierin­g och utbildning inom det nuvarande systemet. Men verket förordar ändå den större satsningen, trots kostnaden. – Det är ett beslutsund­erlag till regeringen. Men vi har sett att det finns störst fördelar både för Försvarsma­kten och civilsamhä­llet med det här alternativ­et, säger Katarina Norén.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden