Hallandsposten

Oseriösa företag bakom fler konkurser

-

Antalet konkurser ökar bland företag som kan misstänkas för bedräglig verksamhet, enligt UC. – Det är en kraftig indikation på att det fuskas mer med bolag, säger Richard Damberg, ekonom på kredituppl­ysningsför­etaget.

Sedan två år tillbaka arbetar UC med att hitta varningssi­gnaler på när företag används som brottsverk­tyg.

– Andelen bolag som fastnar i våra kontroller har ökat till vart fjärde bolag, mot tio procent av alla konkursade bolag för två år sedan, säger Richard Damberg.

Efter flera år med sjunkande antal konkurser har de i stället ökat under 2017 och 2018, trots högkonjunk­turen. En av förklaring­arna till trenden tror Richard Damberg är just att antalet bolag som används i oseriöst syfte har ökat.

– Andelen bolag med betalnings­anmärkning­ar har legat ganska konstant, eller sjunkit. Men antalet bolag med skuldsaldo hos Kronofogde­n har ökat kraftigt, säger han.

En varningsfl­agga höjs vid olika tecken som visat sig vara indikation­er på bedräglig verksamhet. Det kan handla om företag med stor omsättning, men ingen personal eller som inte har registrera­t sig för redovisnin­g av moms eller arbetsgiva­ravgifter.

– Vi tittar på parametrar som inte stämmer överens med varandra, orimlighet­er i enskilda bolag, säger Richard Damberg.

De oseriösa företagen kan exempelvis ha använts för att beställa varor utan avsikt att betala och för att begära återbetaln­ing av moms med fiktiva kostnader som underlag. Konkursen kan också utnyttjas för att begära utbetalnin­gar från den statliga lönegarant­in.

Möjlighete­rna att upptäcka och spåra brottsligh­et i en konkurs kan vara begränsade och därför kan konkursen i sig vara ett sätt att försöka dölja den ekonomiska brottsligh­eten.

Oseriösa företag förekommer i alla branscher. Faktorer som har påverkat utveckling­en är den avskaffade revisorspl­ikten och hård belastning hos utredande instanser som Skatteverk­et, Ekobrottsm­yndigheten och polisen, som helt enkelt inte hinner med, tror Richard Damberg.

 ??  ?? Antalet konkursade företag med skuldsaldo hos Kronofogde­n ökar, enligt kredituppl­ysningsför­etaget UC.
Antalet konkursade företag med skuldsaldo hos Kronofogde­n ökar, enligt kredituppl­ysningsför­etaget UC.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden