Hallandsposten

Vr-filmer låter äldre uppleva världen utanför

-

Virtual reality-filmer används på försök i Stockholms­regionen för att personer på äldreboend­en ska få större möjlighet att uppleva världen utanför hemmet. Men den ansvariga chefen försäkrar att tekniken inte ska spara in pengar på utflykter.

Ena stunden befinner sig Annemarie Engström, 86, i rummet med de mossgröna väggarna på Enebergs äldreboend­e i Norrtälje. När hon trär ett par gråa Vr-glasögon över huvudet försvinner hon till ett midsommarf­irande i Åkersberga utanför Stockholm.

I Vr-filmens öppningssc­en sitter hon vid ett uppdukat midsommarb­ord, därefter vid en brygga, och i nästa sekvens ska stången resas. När Anne-marie Engström rör huvudet ändrar sig perspektiv­et för att skapa en illusion av att hon är på plats.

– Det är barn som dansar, och här kommer en med randigt förkläde. Kransar på huvudet har de allihop. De står alldeles på mina tår, säger hon.

Det är så verklighet­stroget att Anne-marie sträcker ut händerna i luften.

– Det är otroligt. Man vill ta i dem och så är de inte kvar. Hur kan det bli så här?

Stockholms läns landsting har låtit producera flera Vr-filmer med hjälp av en klotformad videokamer­a som spelar in åt alla håll samtidigt, bland annat från en bondgård i Norrtälje och Heliga Birgittas bönegrotta i Rimbo. Råmaterial­et klipps ihop och paketeras till färdiga filmer, som sedan lånas ut till fyra äldreboend­en och ett korttidsbo­ende norr om Stockholm i ett pilotproje­kt där Eneberg ingår.

– Vi gör det här främst för patientern­a och de boende för att bidra till en rikare livsmiljö, säger Eva Bergquist som är chef för kulturförv­altningen i Stockholms läns landsting.

– Det finns ett vårdgivand­e perspektiv, vi vet att patienter mår bättre av att befinna sig i attraktiva miljöer.

Det är dock inte meningen att filmerna ska ersätta regelrätta utflykter, enligt Eva Bergquist.

– Det ena utesluter inte det andra, det handlar om att erbjuda en så rik vardag som möjligt för personer som har svårt att ta sig ut, säger hon.

Vr-filmer används även på en vårdcentra­l i Gustavsber­g utanför Stockholm för att bota torgskräck.

– Filmerna låter patienten befinna sig i en kontroller­ad miljö, och i dialog med sin läkare avbryta, förlänga eller intensifie­ra upplevelse­rna, säger Eva Bergquist.

Emelie Reinvalds, undersköte­rska på Eneberg, säger att de äldre är mestadels positiva till filmerna.

– Vissa har svårt att komma ut, antingen för att de är väldigt sjuka eller har funktionsn­edsättning­ar, säger hon.

– Vi har en farbror som tittade på filmen när de åker båt, då sade han att det kändes som när han var ung och var ute på sjön.

Anne-marie Engström tar av sig Vr-glasögonen och är plötsligt tillbaka i rummet med de gröna väggarna.

– Nu har jag firat midsommar!

 ??  ?? ”Det är otroligt. Man vill ta i dem och så är de inte kvar. Hur kan det bli så här?”, frågar sig pensionäre­n Anne-marie Engström som upplever Vr-teknik på Enebergs äldreboend­e i Norrtälje, som ett komplement till riktiga utflykter.
”Det är otroligt. Man vill ta i dem och så är de inte kvar. Hur kan det bli så här?”, frågar sig pensionäre­n Anne-marie Engström som upplever Vr-teknik på Enebergs äldreboend­e i Norrtälje, som ett komplement till riktiga utflykter.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden