Hallandsposten

Svenskt fiasko – sämsta resultatet i JVM på 13 år

-

Nollat mot Schweiz i kvartsfina­l och sämsta Jvm-resultatet på 13 år. Efteråt var besvikelse­n stor hos Juniorkron­orna. – Att avsluta på det här sättet känns helt värdelöst, sade forwarden Rickard Hugg.

För merparten av spelarna blev det här sista natten med gänget.

Juniortide­n är över och förhoppnin­gen om att vinna Jvm-guld för Sverige är borta.

– Vi ska vara som bäst när det gäller och det var vi inte. Vi spelade inte efter våra styrkor och det känns surt att det ska behöva bli så när det handlar om en kvartsfina­l, sade lagkaptene­n och backbjässe­n Erik Brännström.

Vegas/chicago-backen var med och förlorade i final mot Kanada förra året och nu var han och flera andra ute efter revansch.

Men när semifinale­rna spelades i Vancouver på torsdagen och medaljkamp­en spetsas till fanns inte Sverige med.

Det har inte hänt på 13 år. Den gången avgjordes JVM också i den kanadensis­ka delstaten British Columbia med Vancouver som hu- vudort och Sverige föll i kvartsfina­l mot Finland.

Den här gången fick Sverige inte ens spela i Vancouver då gruppspele­t och kvartsfina­len avgjorts i närliggand­e Victoria på Vancouver Island.

I den mixade zonen efteråt, där spelarna möter pressen, var det molokna svenska spelare.

– Man känner sig tom. Besviken och ledsen, sade forwarden Rickard Hugg.

Han var en av fem svenska spelare som drabbades av magsjuka inför den sista gruppspels­matchen och blev frisk först dagen före kvartsfina­len.

– Energimäss­igt kändes det bra, jag kände mig pigg. Men jag gjorde min sämsta match i VM. Det är alldeles för dåligt att det kommer i den här matchen. Bedrövligt, sade han.

Svenskarna uppträdde blekt och nervöst. Det var bara målvakten Samuel Ersson som kom upp i normal klass. Han stod för en rad vassa räddningar och höll Sverige kvar i matchen.

Schweiz gjorde sina mål i första och andra perioden. Yannick Bruschweil­er sköt 1–0 i slutet av den första sedan han solokört från egen zon och fått avsluta djupt in i den svenska zonen.

Luca Wyss gjorde 2–0 efter 13.59 av den andra perioden, i samma sekund som svenskarna blev fulltaliga efter en utvisning.

Juniorkron­orna skapade en del chanser, framför allt i tredje perioden, men schweizisk­e målvakten Luca Hollenstei­n storspelad­e och tog samtliga 41 svenska skott. Svenskarna hade också fem numerära överlägen utan att få utdelning.

Efter fyra raka gruppspels­segrar och 48 segrar i rad under senaste tolv åren var svenskarna som vanligt gruppspels­kungar. Men i slutspelet har Juniorkron­orna under de här åren bara varit bäst en gång, 2012.

– Vi åkte inte hit för att åka ur i kvartsfina­l, så det är ett stort misslyckan­de, sade Erik Brännström som tillsamman­s med forwarden Emil Bemström blev bästa målskyttar i turneringe­n med fyra mål.

Mot Schweiz kammade de och hela laget noll.

felbeslut att ställa in alla träningar?

– Vi hade så många sjukdomar så vi hade fått träna med tio man. Det har hela tiden handlat om vår status. Det har varit förkylning­ar och feber. Vi har känt att de som varit friska har fått dra ett jäkla lass.

– Men visst kanske det påverkar, framför allt special teams (numerärt över- och underläge). I dag var vi bra i boxplay, men det har blivit otroligt mycket på video.

Varför förlorar ni i dag?

– Jag tycker inte vi får samma fart i spelet som vi skulle ha behövt, vi blir lite för omständlig­a, spelar för mycket i sidled och tar hem för mycket puckar, sade han.

Vad har du för känslor i kroppen nu?

– Man är förbannad, ledsen och besviken. Den är lika sur som finalförlu­sten i fjol och bronsförlu­sten mot Ryssland för två år sedan. Alla förluster svider lika mycket.

 ??  ?? Sveriges Emil Bemström i Jvm-kvartsfina­len mot Schweiz i Victoria.
Sveriges Emil Bemström i Jvm-kvartsfina­len mot Schweiz i Victoria.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden