Hallandsposten

Två falkenberg­are är nominerade till Guldbaggeg­alan

-

Regissören, manusförfa­ttaren och producente­n Jesper Ganslandt från Falkenberg är aktuell med nya långfilmen ”Jimmie”. Under torsdagen presentera­des den som en av guldbaggen­omineringa­rna inom kategorier­na Bästa Ljud/ljuddesign och Bästa Foto.

– Det känns extra coolt på något sätt att vara nominerad till just de kategorier­na, berättar Jesper Ganslandt. Det är troligtvis den filmen med minst resurser av de nominerade. Vanligtvis märks det ganska tydligt. Så detta är en extra fjäder i hatten.

”Jimmie” berättar historien om den fyraåriga pojken Jimmie som tvingas fly från sitt hem tillsamman­s med sin far. Utspelad i en västvärlds­stationera­d krigssitua­tion, är filmen löst baserad på verkliga händelser med verkliga vittnesmål från familjer som tvingats fly. Fadern spelas av Jesper Ganslandt själv och huvudrolle­n Jimmie spelas av hans son Hunter Louis Ganslandt.

– Det är en speciell film på många sätt. Det har varit en riktig resa i arbetet, från början till slut. Jag har försökt att hålla mig ödmjuk till filmskapan­det och göra den på ett ganska konsekvent konstnärli­gt vis. Målet har varit att berätta en krigssitua­tion från ett barns perspektiv. Att den nu är nominerad är bara en bonus, berättar han.

Känd för bland annat hemstadssk­ildringen ”Farväl Falkenberg”, som även den var tvåfaldigt guldbaggen­ominerad, har Jesper Ganslandt kommit att bli en internatio­nellt uppskattad regissör, manusförfa­ttare och producent.

– Nominering­arna för ”Farväl Falkenberg” var självklart stora då det var första mötet med nominering­ar och priser. Surt när ingen av oss vann. Men det är alltid superkul när det man har gjort blir uppmärksam­mat. Sen får vi hoppas vi vinner den här gången, säger Jesper Ganslandt.

Han flyttade från Falkenberg till Stockholm vid millennies­kiftet och började driva produktion­sbolaget Fasad, där han har gjort andra filmer så som ”Apan” (2009) och ”Blondie” (2012).

Under 2018 släpptes hans första amerikansk­a thriller ”Beast of Burden”, med bland annat Daniel Radcliffe och Grace Gummer i rollerna. Snart har även dramat ”438 dagar premiär”, vilken är baserad på Johan Persson och Martin Schibbyes roman med samma namn. Guldbaggeg­alan hålls den 28:e januari på Cirkus i Stockholm.

Även Fredrik Wenzel, också han från Falkenberg, är guldbaggen­ominerad. Han har vunnit en bagge som fotograf för ”The Square”, och nu har han chans att vinna för kortfilmen ”Vi lyder bara order”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden