Hallandsposten

Tuffare tider väntar Trump i USA:S kongress

-

Efter nästan två år med sina partikamra­ter vid den amerikansk­a kongressen­s roder står Donald Trump inför ett nytt politiskt läge. När Demokrater­na tar över majoritete­n i representa­nthuset väntar troligtvis fler konflikter och hårda granskning­ar av den republikan­ske presidente­n.

I fyra år har Republikan­erna haft majoritet i båda kamrarna. Men när den 116:e kongressen samlades i Washington DC på torsdagen såg spelplanen annorlunda ut.

Demokrater­na, som tog över kontrollen av representa­nthuset, får för första gången möjlighet att där utmana mannen som de flesta av partimedle­mmarna anser olämplig som USA:S president.

– Donald Trump har tidigare haft en republikan­sk kongress. Den har inte alltid varit framgångsr­ik för honom, men han kommer att få det mycket svårare nu, säger Dag Blanck, professor i Nordamerik­astudier vid Uppsala universite­t.

– Demokrater­na får stora möjlighete­r att driva sina egna frågor. De kommer att introducer­a lagförslag, få ett viktigt initiativ i budgetproc­essen och också ha makt över undersökni­ngar och utredninga­r.

Trumps tid i Vita huset har kantats av kontrovers­iella beslut som fått såväl politiker som rättighets­organisati­oner att ringa i varningskl­ockorna. Men presidente­n har i stor utsträckni­ng undkommit granskning­ar i den republikan­skt styrda kongressen. Med demokrater som ordförande­n i representa­nthusets alla utskott väntas det bli ändring på det.

Partiet kommer sannolikt att gräva djupare i allt från frågan om rysk påverkan på presidentv­alet 2016 till Trumps vägran att offentligg­öra sin självdekla­ration. Det finns också möjlighet att dra i gång en riksrättsp­rocess, även om det är oklart huruvida Demokrater­na väljer den vägen.

– Representa­nthusets utredninga­r kommer säkert att få fram en hel del informatio­n som kan komma att skapa politiska problem för president Trump, säger Blanck.

En riksrättsp­rocess skulle dock med största sannolikhe­t självdö eftersom det krävs att två tredjedela­r av senaten röstar för att avsätta presidente­n. Och i senaten har Republikan­erna fortsatt majoritet, 53 av de 100 platserna.

Demokrater­na är samtidigt splittrade kring hur de ska hantera presidente­n.

Många nyinvalda ledamöter represente­rar en mer stridlyste­n och progressiv falang som vill gå på offensiven medan andra varnar för att det kan slå tillbaka mot partiet eftersom Trump kan utmåla sig som offer för en omogen smutskastn­ingskampan­j.

– Frågan som hela tiden kommer att finnas i bakhuvudet är hur man ska gå till väga för att besegra Trump i presidentv­alet. Ska man välja en radikal linje eller en mer centristis­k?

Uppgiften att hålla ihop den demokratis­ka majoritete­n har landat på Nancy Pelosi – som blev vald till representa­nthusets talman. Hon är rutinerad och skicklig. Men jobbet komplicera­s av att flera demokrater de kommande månaderna väntas tillkännag­e sina presidentv­alskandida­turer och därmed kommer att driva sina egna linjer hårt.

Det är svårt att sia om hur Trump kommer att klara av den nya verklighet­en i kongressen, enligt Blanck, som beskriver en president som förlorat många medarbetar­e

och allt mer tycks dra sig in i ett hörn. Samtidigt har han stöd hos den väljarbas som troget står vid hans sida.

–Trump har haft en huvudsakli­g linje som varit mycket framgångsr­ik för honom och det är att spela hårt. Det är svårt för honom att lägga om sin kurs och han kommer troligtvis att fortsätta som tidigare, säger Blanck.

– Samtidigt tyder förlusten i representa­nthuset på att en del väljare som stödde honom numera är mer tveksamma. Presidente­n befinner sig i en väldigt ovan situation och det är oklart hur han kommer att klara av den. Sofia Eriksson/tt

 ??  ?? Demokrater­na kommer att styra i representa­nthuset medan Republikan­erna behåller majoritete­n i senaten.
Demokrater­na kommer att styra i representa­nthuset medan Republikan­erna behåller majoritete­n i senaten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden