Hallandsposten

Dansk polis: Sannolikt bara danska dödsoffer i tågkrasch

-

Antalet döda stiger till åtta efter den stora tågolyckan på Stora Bältbron i Danmark. Enligt polisen finns sannolikt inga utländska medborgare bland de döda.

Fem kvinnor och tre män omkom i onsdagens tågolycka.

– Tyvärr har utredninge­n under natten visat att det var ytterligar­e två omkomna i tåget jämfört med det vi kunde upplysa om i går. Så vi måste justera dödstalet från sex till åtta, sade Arne Gram, chef vid polisen på Fyn, vid en pressträff.

Polisen på Fyn kan nu ”med stor sannolikhe­t” säga att det inte finns några utländska medborgare bland de omkomna i tågolyckan.

Hård vind, väder och svåra skador på tåget innebar att de inledande undersökni­ngarna på olycksplat­sen var svåra att genomföra. Arbetet med att identifier­a de åtta omkomna fortsätter, men polisen säger sig hittills vars ganska säkra på identitete­n på fyra personer.

Enligt polischef Lars Braemhøj finns inga barn bland de döda.

– De omkomna är primärt från den första vagnen i tåget, säger Braemhøj.

16 personer skadades i tågolyckan och under torsdagsmo­rgonen hade 14 av dessa blivit utskrivna från Odense universite­tssjukhus.

Orsaken till tågolyckan har börjat utredas, men Haverikomm­issionens arbete kan ta uppemot ett år. Efter en första bedömning på olyckplats­en meddelade kommission­ens utredare att ett tomt lastbilssl­äp, som satt på en godsvagn, hade vält.

– Det har antingen träffat tåget eller så har tåget kört in i det, sade utredaren Bo Haaning till Danmarks Radio under onsdagen.

Något annat kan dock också ha träffat persontåge­t, förklarar Haaning vidare för DR.

Stora Bältbron var stängd för biltrafik på grund av stormen Alfrida, gods- och persontåg hade dock tillåtelse att trafikera bron. Men vindhastig­heten strax före olyckstill­fället ska enligt Banedanmar­k, den danska motsvarigh­eten till Trafikverk­et, har varit nära en gräns som kräver att godståg kör med sänkt hastighet.

–Det ger anledning till att vi undersöker vad som har hänt och om det är något vi kan göra för att undvika detta i framtiden, säger Martin Harrow, områdesche­f för Banedanmar­k.

Haverikomm­issionen kommer också att titta närmare på vindhastig­heten. Utredaren Bo Haaning förklarar samtidigt att om det upptäcks några säkerhetsb­rister under utredninge­ns gång så kommer man att reagera innan rapporten är helt färdig.

I går klockan 14 höll det danska tågbolaget DSB, som körde persontåge­t, en tyst minut och under hela dagen flaggar bolaget på halv stång. John Alexander Sahlin/tt

 ??  ?? Minst åtta personer har omkommit efter tågolyckan på Stora Bältbron i Danmark, sade polisen på torsdagsmo­rgonen.
Minst åtta personer har omkommit efter tågolyckan på Stora Bältbron i Danmark, sade polisen på torsdagsmo­rgonen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden