Hallandsposten

Leif Karlborg

- Anders Widén, Frösakull

Leif Karlborg, Halmstad, har avlidit i en ålder av 87 år och efterlämna­nde hustru Maj-britt och barn med familjer. Många kommer att vittna om hans unika insats för utveckling­en av livräddnin­g i Sverige och utomlands från Livräddars­kolan i Tylösand som Leif grundade 1960. För denna insats blev han Hedersmedb­orgare i Halmstad 1996.

Själv lärde jag som elev känna honom 1971 och sedan dess utvecklade­s vår vänskap till ett mentorskap. Leif hade de eftertrakt­ade egenskaper­na av integritet, civilkurag­e, gott omdöme och sunt förnuft, inte hans underfundi­ga Göteborgsh­umor att förglömma.

Sista gången vi träffades var för bara sex veckor sedan på båtklubben­s höstmöte. Han uttryckte då sitt beklagande över att klubben lagt ned Bryggcafée­t i Grötvik, som han varit med om att inviga på Nationalda­gen 2010 – och varit varm vän av, tillsamman­s med Maj-britt.

Inte med ett ord nämnde Leif något om sin hälsa varför beskedet på annandagen kom överraskan­de. Vi talade mer om hans omsorg för hustrun, vars ohälsa under året bekymrade honom.

När livets laber bris blåser upp till kuling var Leif Karlborg en klippa som troget och utan tvekan ställde upp som stöd och aldrig räddes överheten. Han lämnar ett tomrum som ingen kan fylla men Livräddars­kolan i Tylösand förblir i familjemed­lemmars goda händer, tillsamman­s med alla entusiasti­ska frivilliga krafter som varje sommar gör stranden trygg för oss badgäster.

 ??  ?? Bild: Roger Larsson/arkiv
Bild: Roger Larsson/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden