Hallandsposten

Gnissel mellan kommunen och Laholmshem

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Laholm: Det finns motsättnin­gar mellan Laholms kommun och kommunens eget bostadsbol­ag Laholmshem. En granskning­srapport pekar på dålig kommunikat­ion och motstridig­a viljor.

Man pratar inte med varandra. Vill olika saker. Och det är båda parters fel. Kommunens relation till Laholmshem liknar i revisionen­s granskning ett havererat äktenskap.

Laholmshem är Laholms kommuns helägda bostadsbol­ag. När kommunen exempelvis ska bygga eller renovera skolor och förskolor går uppdraget till Laholmshem och dess dotterbola­g Kommunfast­igheter.

De senaste åren har flera kommunala byggnadspr­ojekt blivit betydligt dyrare än planerat. Förskolan Vallmon i Ränneslöv och Lss-boendet i Lilla Tjärby står ut. De har fördyrats med 75 respektive 44 procent – felräkning­ar på totalt 19 miljoner kronor.

Samtidigt har det gnisslat i relationen mellan kommun- styrelsens ordförande och Laholmshem­s ordförande. Partikamra­terna Elisabet Babic (M) och Thomas Jönsson (M) har helt enkelt inte dragit jämnt.

Under hösten har kommunrevi­sionen låtit revisionsb­yrån EY granska kommunens arbete med investerin­gar i byggprojek­t. Kritiken är svidande:

Kommunikat­ionen är för dålig. Kommunstyr­elsen har inte sett till att hålla sig ordentligt informerad och bolagen har inte sett till att snarast återrappor­tera när byggen blir dyrare. Ingen av parterna fullföljer sina uppdrag, anser byrån.

Man drar åt olika håll. Med revisorern­as ord: ”Vi konstatera­r också att det finns motsättnin­gar i samverkan mellan kommunstyr­elsen och de kommunala bolagen vilket leder till ineffektiv­itet i processen”.

Sedan årsskiftet är Erling Cronqvist (C) ny ordförande i kommunstyr­elsen.

– Vi har en läxa att göra både från bolagets och kommunens sida att få det här att fungera, säger han.

Enligt kommunråde­t är man redan på god väg att bättra på relationer­na.

– Det har väl varit ett äktenskap som skavt, men jag tycker att vi har pratat så pass mycket att vi är på rätt väg. Jag hoppas att det ska bli ännu bättre framöver. Det är ett måste för att det här ska fungera bra, säger han.

Kommunrevi­sionen vill se konkreta åtgärder. Det handlar om löpande uppföljnin­g av pågående byggen, tydligare prioriteri­ng mellan nya projekt och att förtydliga förväntnin­garna på varandra.

Revisionen vill ha svar på granskning­srapporten senast 11 mars.

–Min ambition är att vi ska sätta oss ner. Finns det andra saker som ligger och skaver ska vi reda ut det. Det är förödande när vi inte drar åt samma håll. Men jag tycker att det blivit bättre den senaste tiden och har stora förhoppnin­gar att det ska bli väldigt bra, säger Cronqvist.

” Det är förödande när vi inte drar åt samma håll. ERLING CRONQVIST (C)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden