Hallandsposten

Joakim Broman: Möjlighete­rna med den nya genteknike­n får inte slängas bort.

Tekniken med en så kallad “gensax” förändrar förutsättn­ingarna för genmodifie­ring och öppnar upp för svindlande möjlighete­r.

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 4/1. Den 28 november förra året chockade den kinesiske forskaren He Jiankui världen. Genom en välregisse­rad mediekampa­nj tillkännag­av han att världens första genmodifie­rade bebisar var på väg. He påstod att han genmodifie­rat två tvillingfl­ickor för att göra dem resistenta mot HIV.

Om det stämmer bryter det inte bara mot reglerna på universite­tet där han verkar, utan mot kinesiska lagar och internatio­nella överenskom­melser. Att använda experiment­ella metoder på människor, utan att hålla sig till regelverke­t, är förstås oacceptabe­lt. He blev också unisont fördömd av den internatio­nella forskargem­enskapen, och utreds nu av både universite­tet och polisen.

Hes experiment riskerar inte bara hälsan för de två bebisarna. Det riskerar också att ge politiska bakslag för den teknik som håller på att revolution­era allt från grönsaksod­ling till sjukdomspr­evention och skydd av utrotnings­hotade arter.

Tekniken är en så kallad ”gensax” vid namn CRISPR, som förändrar förutsättn­ingarna för genmodifie­ring. Den som tidigare ville genetiskt förändra exempelvis en växt behövde antingen använda så kallade traditione­lla växtförädl­ingsmetode­r som korsbefruk­tning, eller mer moderna tekniker som genmodifie­ring, så kallad GMO, där hela Dna-strängar i en organism byttes ut.

CRISPR ger i stället möjlighet att modifiera enskilda gener. Tekniken är betydligt mer exakt, enklare att använda och billigare än alternativ­en.

Möjlighete­rna är allt från intressant­a till svindlande. Tomater som är större och smakar bättre, exempelvis, eller bomull som är starkare. CRISPR förväntas överlag kunna öka skördarna på de flesta grödor.

Forskarna tror också att man kommer att göra grödorna mer motståndsk­raftiga mot torka, sjukdomar, och dessutom mer näringsrik­a.

Och eftersom tekniken är mer exakt kan man göra allt detta utan att föra in främmande gener i en organism: det räcker med att modifiera de som finns. Det gör att den nya grödan i många fall inte ens räknas som GMO, och att den slipper de stränga regelverk som hindrat innovation.

Om det inte sker några bakslag, vill säga. Det är här som CRISPR:S utökade användning­sområden kommer in. Eftersom gensaxen kan användas för att förhindra genetiskt orsakade sjukdomar, kan den i teorin också användas för att ”förbättra” människor i allmänhet. Vilket förstås skapar en flodvåg av etiska frågeställ­ningar.

Att CRISPR kan användas för att återskapa förlorade arter i våra ekosystem är en annan möjlighet – Harvard-forskaren George Church försöker exempelvis återuppliv­a den utrotade mammuten – som väcker lika många frågor.

Men dessa frågor bör inte skrämma varken allmänhet eller politiker. Möjlighete­rna med den nya genteknike­n får inte slängas bort för att en enskild forskare bryter mot lagen, eller för att politiken inte vågar närma sig svåra etiska problem.

Tvärtom bör den nya tekniken, när den är redo, mötas med regleringa­r som gör det möjligt att få ut den i världen.

Möjlighete­rna med den nya genteknike­n får inte slängas bort för att en enskild forskare bryter mot lagen.

 ?? Bild: Federica Narancio ?? Ny teknik förändrar helt förutsättn­ingarna för växtförädl­ing – men också för genmodifie­ring av människor.
Bild: Federica Narancio Ny teknik förändrar helt förutsättn­ingarna för växtförädl­ing – men också för genmodifie­ring av människor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden