Hallandsposten

Elina Nygren firar jubileum med skiva

Elina Nygren spelar viola med olika artister och är med i flera band. Nu har ett av dem, Vindla String Quartet, släppt albumet ”Mot bättre vetande” för att fira sin tioårsdag.

- Per Kågström

Kultur&nöje: Elina Nygren från Halmstad har spelat i tio år med Vindla String Quartet. Det firas med albumet ”Mot bättre vetande”, där Elina har skrivit flera låtar.

Tidigare trodde jag inte att någon – inte ens de övriga i kvartetten – skulle kunna gilla min musik. Men det gick bra och albumet har stärkt mitt självförtr­oende ELINA NYGREN

Dagen då jag ska träffa Elina Nygren börjar inget vidare. Hp-fotograf Persson frågar mig hur många stråkar det finns på en violin, jag svarar självsäker­t ”fyra” – och blir grundlurad.

Det ska förstås var strängar. Inte stråkar.

Jag får en känsla av att Elina har hört det skämtet tidigare när jag träffar henne. Hon bor och verkar som musiker i Malmö sedan 2007 men hälsar på sina föräldrar i Halmstad, i anslutning till de stora helgerna.

Det var i 035-staden som hon började spela fiol i sjuårsålde­rn, för att gå över till viola tio år senare.

– Violan var ett större instrument med en mörkare klang, som jag gillade.

Elina lät höra

av sig redan under uppväxten i Halmstad, bland annat i duon Uganda, men det skulle bli desto mer efter att hon flyttat söderut.

På Musikhögsk­olan i Malmö träffade hon några andra stråkmusik­er, och 2008 bildades Vindla String Quartet – vars första uppdrag blev en hyllningsk­onsert för Dusty Springfiel­d i Malmö.

– Vi ingick i orkestern. Det var många kända artister på plats och vi delade ut visitkort, säger Elina.

Man får säga att det gick bra för de fyra musikerna. Inom kort spelade de med Moto Boy och något år senare med Tingsek. Där efter har det rullat på och bland artisterna som fått smycka sin musik med kvartetten­s stråkar kan man nämna Linnea Henriksson, Miriam Bryant och Miriam Aida.

I april 2018

kunde vi höra Vindla String Quartet ackompanje­ra Lina Nyberg i hennes vidunderli­gt vackra sång ”The electra” vid en jazzfest på Halmstads teater, och så sent som i december uppträdde

kvartetten i Halmstad när Region Halland delade ut sitt kulturpris.

– På de tio år som gått har vi varit med i en massa olika sammanhang. Vi har försökt räkna och kommit fram till att vi spelat och samarbetat med över 100 artister, medverkat på 25 album och haft mer än 400 konserter, säger Elina.

Ja, kvartetten har kamperat ihop i drygt ett decennium, och i höstas bestämde musikerna sig för att fira på ett särskilt sätt: ett eget album.

– Vi hade länge velat spela in en platta men inte haft tid eller energi, men nu blev det av. Med egen musik, säger Elina som är glad och stolt över ”Mot bättre vetande”.

Det är hon

och violiniste­n Caroline Karpinska som har skrivit musiken på plattan.

– Tidigare trodde jag inte att någon – inte ens de övriga i kvartetten – skulle kunna gilla min musik. Men det gick bra och albumet har stärkt mitt självförtr­oende.

Det säger Elina som, i likhet med de övriga i Vindla String Quartet, även har andra projekt på gång. Sedan 2011 är Elina med i Cure-aphobia som den 18 januari släpper albumet ”Regenerati­on”.

Bandet har uppträtt

flera gånger i Halmstad.

– Vi sa tidigare att vi spelade progressiv pop men det är svårt att sätta stämplar på musik, säger Elina som – sedan förra året – dessutom spelar klezmermus­ik i trion Kv. Arken.

– Namnet kommer från ett kvarter i Malmö och att spela klezmer betyder jättemycke­t för mig, inte minst som inspiratio­n i mitt eget låtskrivan­de.

Du verkar ha mycket på gång i Malmö?

– Ja, där finns många musiker och en öppen atmosfär om man vill prova något nytt.

Vad blir det för fortsättni­ng med Vindla String Quartet?

– Det kommer att hända saker, bland annat ska vi till Libanon i vår och samarbeta med en kontrabasi­st. Och så vill vi skriva mer egen musik. ”Mot bättre vetande” är bara början.

 ??  ??
 ?? Bild: Johan Persson ?? Nissan är insvept i dimma, den dag som HP träffar Elina Nygren. Hon får lite välförtjän­t vila hos föräldrarn­a i Halmstad, snart är hon tillbaka i det intensiva musiklivet i Malmö.
Bild: Johan Persson Nissan är insvept i dimma, den dag som HP träffar Elina Nygren. Hon får lite välförtjän­t vila hos föräldrarn­a i Halmstad, snart är hon tillbaka i det intensiva musiklivet i Malmö.
 ?? Bild: Jens Bergstrom ?? ”Vi är som syskon, vi har vuxit upp tillsamman­s och vuxit ihop”, säger Elina Nygren om Vindla String Quartet. Medlemmar är från vänster Gerda Holmquist, Caroline Karpinska (längst fram), Maria Bergström och Elina.
Bild: Jens Bergstrom ”Vi är som syskon, vi har vuxit upp tillsamman­s och vuxit ihop”, säger Elina Nygren om Vindla String Quartet. Medlemmar är från vänster Gerda Holmquist, Caroline Karpinska (längst fram), Maria Bergström och Elina.
 ?? Bild: Jonas Persson ?? Cure-a-phobia släpper en platta 18 januari 2019. Från vänster Fanny Gunnarsson, Elina, Anne Marte Eggen och Jenny Nilsson.
Bild: Jonas Persson Cure-a-phobia släpper en platta 18 januari 2019. Från vänster Fanny Gunnarsson, Elina, Anne Marte Eggen och Jenny Nilsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden