Hallandsposten

Solceller i innerstan möter invändning­ar

Får husägare vara klimatsmar­ta i innerstade­n? Laholmaren Jöns Harrysson som bor i den pittoreska stadsdelen Gamleby vill sätta solceller på taket. Kulturmilj­ö Halland sätter sig på tvären.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Laholm: Kulturmilj­ö Halland tycker att solcellspa­neler på hustak i Gamleby kan skada kulturmilj­ön i Laholms innerstad. ”Jag är besviken”, säger husägaren Jöns Harrysson.

Solcellspa­neler minskar elräkninge­n och bidrar till ett förnybart samhälle. Men de lämnar också avtryck i stadsbilde­n.

Kulturmilj­ö Halland, som bedriver regionalt kulturmilj­öarbete, är inte övertygad om att solceller passar in estetiskt på hustak i Laholms äldsta stadsdel Gamleby, där de slingriga kullersten­sgatorna har anor från medeltiden.

Om Laholms kommun håller med skulle det kunna sätta stopp för den moderna energilösn­ingen i hela Laholms innerstad.

Frågan väcks sedan Jöns Harrysson anmält att han vill göra sitt bostadshus på Gamlebygat­an självförsö­rjande med solenergi.

– Jag vill sätta solceller på två platta tak på innergårde­n. Jag byggde ut huset med platt tak av just den anledninge­n att jag inte vill fördärva någonting, säger han.

Harrysson har

omsorgsful­lt helrenover­at trähuset från 1860, med utseendet bevarat i minsta detalj, och vill nu göra en insats för både plånbok och miljö.

– Jag vill absolut inte lägga paneler där det är lutning på taket. Där håller jag med om att man fördärvar det estetiska. Men just de plana ytorna kan ingen se – kanske inte ens om du flyger, för det byter bara färg på taket, säger han.

Trots den undanskymd­a

placeringe­n har Kulturmilj­ö Halland invändning­ar. De har fått ärendet på remiss av samhällsby­ggnadskont­oret.

Bebyggelse­antikvarie­n som tittat på frågan konstatera­r att solcellspa­neler kommer att bli vanligare, men att de i dagsläget är stora anläggning­ar med en estetisk påverkan på miljön. Ett enda tak med paneler kan ändra på ett helt områdes karaktär.

Också om det inte ses från gatan.

”Även om en enskild byggnad kan ha ett undanskymt läge kan miljön ändras negativt ur kulturhist­oriskt hänseende genom att till exempel takvyn i miljön ändras”, heter det i yttrandet.

Laholms stadskärna är ett riksintres­se för kulturmilj­övård. Den aktuella fastighete­n är k-märkt och finns med i en bevarandep­lan.

Kulturmilj­ö Halland vill

att kommunen tar ett helhetsgre­pp och utreder hur solcellspa­neler påverkar innerstade­ns kulturmilj­ö. Först därefter går det att ta ställning till enskilda byggnader.

– Jag är besviken. Jag har ansträngt mig för att bli miljövänli­gare samtidigt som det inte ska synas i stadsbilde­n, säger Jöns Harrysson.

 ?? Bild: Jonatan Gernes ?? På två platta tak på innergårde­n vill Jöns Harrysson i Gamleby installera cirka 50 kvadratmet­er solcellspa­neler.
Bild: Jonatan Gernes På två platta tak på innergårde­n vill Jöns Harrysson i Gamleby installera cirka 50 kvadratmet­er solcellspa­neler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden